Upozorenje

Lokalni izbori u BIH u strahu od malverzacija

Više od 30.000 kandidata (ukupno 543 politička subjekta) kandidiralo se na lokalnim izborima 2020. godine.
Vijesti / Politika | 14. 11. 2020. u 12:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini se u nedjelju (15.studenog) održavaju lokalni izbori. Kritičari upozoravaju na izborne malverzacije, a analitičari nagovještavaju početak "tektonskih promjena" na političkoj sceni BiH. 

Više od 30.000 kandidata (ukupno 543 politička subjekta) kandidiralo se na lokalnim izborima 2020. godine. Na listama su tzv. profesionalni političari koji su već desetljećima na položajima u lokalnim institucijama ali i osobe različitih profila, pjevači, "influenceri", novinari... Zato se u izbornim programima nudi sve, od izgradnje lokalnih putova, do ulaska u NATO i Europsku uniju.

Za izbore je registrirano 3.283.194 birača. Evidentiran je veliki broj prijavljenih u inozemstvu za glasanje putem pošte. Zbog lošeg iskustva s prethodnih izbora, kada se izvještavalo o glasanju više od 8.000 umrlih, Središnje izborno povjerenstvo (SIP) je prvi put objavilo spisak birača registriranih za glasanje putem pošte. Uslijedili su prigovori, a SIP je zbog brojnih prijava odbio u birački spisak upisati gotovo 30.000 potencijalnih birača.

Trgovina mjestima u biračkim odborima

Prema izvješću Koalicije "Pod povećalom", jedan od najvećih problema na ovim izborima je trgovina mjestima u biračkim odborima radi "izbornog inženjeringa". Iz ove koalicije upozoravaju na pojavu registracije malih stranaka u sredinama u kojima nemaju realnih izgleda samo radi dobivanja položaja u biračkim odborima.

Pojašnjavajući za DW primjere "izbornog inženjeringa", bivši član biračkog odbora u jednoj sarajevskoj općini, koji je htio ostati anoniman, kaže da se stranke iz jednog entiteta prijavljuju za izbore u općinama drugog entiteta kako bi osigurale pozicije u biračkim odborima. Potom se, kako kaže, te pozicije mijenjaju ili prodaju tako što, primjera radi, stranke iz Federacije BiH prepuštaju ili prodaju svoja biračka mjesta u Republici Srpskoj (RS) strankama iz RS-a i obratno.

Glasali ste, iako niste izašli na izbore

"Sudionici ove 'trgovine' tako ostvaruju potpunu kontrolu u pojedinim biračkim odborima, a nekada plate članove biračkih odbora iz drugih stranaka da 'zatvore oči'. To se potom zloupotrebljava na više načina. Na primjer, nakon zatvaranja glasačkog mjesta i usporedbe spiskova registriranih birača i onih koji su izišli na izbore, popunjavaju se neiskorišteni glasački listići potpisivanjem određenog broja onih koji nisu izašli na izbore. Tako ste glasali iako niste izišli na izbore, pa je i zato važno iskoristiti svoje pravo na glasanje. Također, prepravljaju glasačke listiće konkurencije u nevažeće. Kontrole su neadakvetne, promatrači su ponekad dio iste ekipe (malverzacije), ili jednostavno odu s biračkog mjesta nakon njegovog zatvaranja, kada stranački 'aktivisti' u biračkim odborima i stupaju na scenu. To, uglavnom, mogu i rade pretežno velike, nacionalne stranke, a nekada se i manje stranke registriraju i tamo gdje nemaju nikakvih izgleda, samo radi sudjelovanja u sličnoj trgovini", kaže A.N.

Izborna kampanja protekla je u atmosferi međusobnih optužbi nacionalnih i građanskih opcija, vladajućih i oporbe, raspada donedavnih čvrstih koalicijskih partnera, nekorektnog etiketiranja političkih suparnika i zloupotrebe javnih resursa. Komunikolog Enes Osmančević za Radio Federacije BiH je rekao da je ovogodišnja predizborna kampanja bila "demonstracija snage vladajućih stranaka s ciljem sijanja straha među građanima".

Moguće promjene političke scene u BiH

"Brojne nepravilnosti nisu sankcionirane, jer je stanje u SIP-u zapušteno, a ovo tijelo je ispolitizirano i njegovi članovi su simpatizeri određenih političkih stranaka", nastavlja Osmančević i dodaje da su kampanju obilježile "bezidejnost, floskule te veličanje stranačkih osoba" umjesto stvarnog osvrta na brojne probleme lokalne zajednice. "Krivnju snosi i narod, građani, jer zbog svoje političke nepismenosti nisu u stanju biti korektiv ovom stanju", rekao je još Enes Osmančević.

Prema istraživanjima Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) sa sjedištem u Ljubljani, nakon promjena na političkoj sceni u Crnoj Gori, moguće su promjene i u BiH. "Otvaraju se mogućnosti za početak tektonskih promjena na političkoj sceni u BiH, a već je došlo do preslagivanja u RS-u, gdje manji partneri napuštaju vladajuću koaliciju. Rezultati lokalnih izbora će u mnogome utjecati na dalji razvoj političke situacije u BiH i na opće izbore 2022. godine. Karakteristično za lokalne izbore je, da stranke ulaze u neprincipijelne koalicije iako su na višim nivoima vlasti žestoki politički protivnici. Bezbroj je primjera takvih koalicija, a jedan od njih je Srebrenica", navodi se u izvještaju IFIMES-a.

"Uplitanja" susjeda u izborni proces u BiH

Izbori su test i za nacionalne stranke u Federaciji BiH, posebno u Kantonu Sarajevu, gdje se nacionalni koncept suočava s građanski orijentiranim strankama. Iz IFIMES-a upozoravaju i na "anomalije" Izbornog zakona BiH kojim nije predviđen drugi krug izbora za gradonačelnike, ali i na uplitanje susjeda u izborni proces u BiH. "Primjer je ministar europskih i vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman koji uoči izbora posjećuje općine u Zapadnoj Hercegovini i tako aktivno sudjeluje u izbornoj kampanji", napominje IFIMES.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko pozvao je građane da ostvare svoje demokratsko pravo. "Lokalni izbori se prije svega tiču konkretnih rješenja koja će pozitivno utjecati na svakodnevne živote građana, a ne grandioznih planova za obranu naroda i zemlje. Ovo je vrijeme kada građani glasaju i time šalju jasnu poruku da žele bolji život", rekao je Inzko, napominjući da su izbori prilika da građani BiH sami iskoriste svoje "bonske ovlasti".

Apeli međunarodne zajednice

U BiH je izborna šutnja uoči lokalnih izbora zakazanih za nedjelju 15. novembra. Kritičari upozoravaju izborne malverzacije, a analitičari nagovještavaju početak "tektonskih promjena" na političkoj sceni BiH. Veleposlanik Europske unije (EU) u BiH Johann Sattler i veleposlanici zemalja članica EU-a u BiH, pridružili su se kampanji o važnosti glasanja na lokalnim izborima. "Nemojte podcjenjivati snagu vašeg glasa" poručuju ambasadori, pozivajući birače da se pridržavaju pravila koje diktira pandemija koronavirusa. Na poštivanje pravila poziva i SIP koji je priopćio da je do subote (14.11.) formirano 129 mobilnih timova za glasanje 1.615 osoba koje su, uz adekvatnu dokumentaciju, prijavljene za glasanje tijekom samoizolacije.

Na lokalnim izborima u BiH 2020. godine izabrat će se 64 općinska vijeća u Federaciji BiH, 56 skupština općina u RS-u, 120 načelnika općina u BiH, 22 gradonačelnika i 31 zastupnik Skupštine Brčko Distrikta, prenosi Deutsche Welle.

Kopirati
Drag cursor here to close