Sud BiH

Oslobođen Dragan Vikić

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je nekadašnjeg zapovjednika Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH Dragana Vikića.
Vijesti / Flash | 21. 04. 2022. u 09:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je nekadašnjeg zapovjednika Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH Dragana Vikića.

Presuda je oslobađajuća za sve četvoricu i to nekadašnjeg pomoćnika ministra MUP za uniformiranu policiju Jusufa Pušinu, te pripadnike Rezervnog sastava policije Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića.

Optužnica je teretila optužene Dragana Vikića i Jusufa Pušinu za počinjenje krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a optužene Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića za počinjenje krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Foto: Anadolija / Doček ispred suda

Zapovjednika Vikića dočekali su brojni saborci ispred Suda BiH koji su mu pružili podršku.

U obrazloženju presude, predsjedatelj Sudskog vijeća Zoran Božić kazao je da nije dokazano da su Uzunović i Čovčić sudjelovali u ubojstvu vojnika JNA u Velikom parku, kao ni da su tijela kasnije prevezli na Darivu gdje su i zapaljena. Dodao je da Državno tužiteljstvo nije dokazalo ni da su Vikić i Pušina znali ili mogli znati kako su njihovi podređeni počinili ubojstva i propustili da kazne počinitelje.

Optuženi u ovom predmetu oslobođeni su plaćanja troškova sudskog postupka, dok su srodnici oštećenih upućeni na parnični postupak.

Vikiću i ostalima suđenje je počelo u ožujku 2017.

Na ovu prvostupanjsku presudu postoji mogućnost žalbe.

Kopirati
Drag cursor here to close