Splitski sud

Presuda za Loru

Vijesti / Crna Kronika | 06. 04. 2022. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog ratnog zločina nad civilima u Lori, početkom Domovinskog rata, u srijedu su na splitskom Županijskom sudu nepravomoćno osuđeni bivši zapovjednik Tomislav Duić na osam godina i šest mjeseci te čuvar Emilio Bungur na četiri godine i deset mjeseci zatvora.

Obojica su tijekom dokaznog postupka negirala kazneno djelo za koje ih se teretilo, a sucu Vladimiru Živaljiću su izjavili da se ne osjećaju krivim.

Njihovi branitelji Hrvoje Alajbeg i Vinko Burazer ukazivali su na manjkavost optužnice, puno politike u postupku, ali i da im se sudi izvan ustavno-pravnog okvira i protivno međunarodnom kaznenom i ratnom pravu, povelji UN- a te Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Oba odvjetnika su u završnim govorima tražili oslobađajuće presude za Duića i Bungura.

Bivšem šefu Vojno-istražnog centra Lora Tomislavu Duiću i čuvaru Emiliju Bunguru sudilo se za ratni zločin nad civilima koji je počinjen u Ratnoj luci Lora početkom rata. U postupku Lora 1 obojica su bili pravomoćno osuđeni za ratni zločin nad civilima pa je Duić dobio osam godina zatvora, a Bungur šest godina.

Suđenje za Loru 1 je bilo ponovljeno, a potom je na traženje pojedinih optuženika spojeno u jedan predmet s Lorom 2.

Krajem siječnja 2017. ta su dva predmeta razdvojena. Duiću i Bunguru se sada sudilo u obnovljenom postupku jer su oboje u vrijeme suđenja bili u bijegu, a 2015. godine su tražili obnovu postupka.

Kopirati
Drag cursor here to close