Brza reakcija

Islamska zajednica BiH pozvala međunarodnu zajednicu na prekid suradnje sa NSRS

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini očekuje od domaćih političkih aktera i međunarodne zajednice da ove sramne postupke osude i da prekinu suradnju s Narodnom skupštinom RS.
Vijesti / Politika | 18. 04. 2024. u 20:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osudila je usvajanje "sramnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske kojima se negira genocid u Srebrenici, umanjuje broj žrtava i krivotvori istina".

Suočavanje s istinom

"Usvajanje tzv. izvještaja od kojeg su se u međuvremenu ogradili i neki od potpisanih autora ne služi na čast političkim predstavnicima srpskog naroda. Ovakvo ponovno traumatiziranje preživjelih žrtava genocida je najbolji argument zašto je nužno usvajanje najavljene Rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda kojom se 11. srpanj određuje kao Međunarodni dan sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine", priopćio je Ured za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini očekuje od domaćih političkih aktera i međunarodne zajednice da ove sramne postupke osude i da prekinu suradnju s Narodnom skupštinom RS, institucijom koja krši osnovne principe pristojnosti i ljudskog dostojanstva žrtava koje se na ovaj način ponovo ubijaju, prenosi MINA. 

"Oni koji negiraju genocid i zločine, koji izjednačavaju žrtvu i zločinca, koji veličaju ratne zločince i koji izjavama o tome kako se 'ne može živjeti sa muslimanima' i 'kako muslimani mogu živjeti samo na 25% teritorije' najavljuju nastavak realizacije genocidne namjere su prijetnja miru i prepreka izgradnji povjerenja na ovim prostorima. To nisu oni koji pozivaju da se skine kolektivna odgovornost sa čitavog jednog naroda i da se jasno osude politike i institucije koje su organizirale i počinile genocid. Rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, suočavanje sa istinom, priznavanje zločina, njegova osuda i ograđivanje od njegovih počinitelja i politika koje su ga uzrokovale jedini su put u bolju budućnost i jedini jamac mira na ovim prostorima", kaže se u priopćenju.

"Strašan zločin, ali ne i genocid" 

Podsjetimo, Narodna skupština RS u četvrtak je podržala stavove iznesene u zaključcima izvještaja Neovisnog međunarodnog povjerenstva za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine te potvrdila da je termin "genocid" za Srebrenicu netočan i da se ne može prihvatiti, piše u prijedlogu zaključaka, što je suprotno presudama Suda u Hagu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na mitingu "Srpska te zove" koji je u četvrtak održan u Banja Luci kazao je da je "operacija Vojske Republike Srpske u srpnju 1995. u Srebrenici bila greška jer je počinjen zločin".

"Ovo je trenutak kojim želim da svim obiteljima stradalih dati pijetet. Bio je to strašan zločin, ali ne genocid, kako to oni žele da kažu i sada stave na leđa čitavom srpskom narodu", rekao je Dodik.

Istovremeno se, dodao je zaboravlja stradanje preko 3.000 Srba.

"A sada, kada je sve to prošlo, oni to guraju u Ujedinjene narode. Žele da okfalificiraju čitav narod, prvi put u povijesti. I to tko, Njemačka. Ovo nas trajno razdvaja, a ne da nas pomiri. Ako želite da nam kažete da je srpski narod genocidan, mi nećemo i ne želimo da budemo s vama u istoj državi", naveo je Dodik.

Političari RS-a u Srebrenici? 

Kako je istaknuo predsjednik RS, Srbi ne traže da "svijet sakrije njihove greške", ali traže da ih razumije.

"Želim da nas pogledaju ovdje na trgu, ljudi su zabrinuti, ne žele da im se stavi etiketa koju žele. Jer mi to nismo", dodao je Dodik, poručivši da Republika Srpska nije inat, već sloboda.

"Ta se sloboda prelila preko usta punih krvi našeg slobodarskog naroda. Ja ne smijem dopustiti da nam se to dogodi. Budite sigurni u stabilnost Republike Srpske. Mi ne želimo ratovati i nećemo to. To možete čuti samo od ovih u Sarajevu", rekao je predsjednik Republike Srpske.

On je najavio da će on i članovi Vlade na dan kada se bude glasalo o Rezoluciji o Srebrenici, otići u Srebrenicu.

Kopirati
Drag cursor here to close