Profesionalno odrađeni zadaci

Oružane snage BiH izvršile deminiranje 3.147.847 m2 teritorije

U prošlogodišnjem angažiranju u procesu deminiranja, OS BiH nisu imale niti jednu deminersku nesreću ili incident što govori o profesionalnosti i predanosti prilikom izvršavanja zadataka.
Vijesti / Flash | 25. 04. 2018. u 17:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Analiza protuminskih akcija (PMA) Oružanih snaga BiH za 2017. godinu, koja je održana 25. travnja ove godine, pokazala je da je premašen Godišnji plan protuminskih akcija u 2017.godini - Oružane snage BiH izvršile deminiranje 3.147.847 m2 teritorije.

Kroz uklanjanje mina OS BiH daju doprinos sigurnosti u BiH, što je pretpostavka za ekonomski i privredni poticaj.

''Od početka procesa deminiranja u BiH uklonjeno je 13.223 komada mina i drugih ubojnih sredstava. Možemo s pravom reći da smo time spasili toliko ljudskih života'', istaknuo načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalbojnik Senad Mašović.

  / Foto: OS BiH

Kazao je da u prošlogodišnjem angažiranju u procesu deminiranja, OS BiH nisu imale niti jednu deminersku nesreću ili incident što govori o profesionalnosti i predanosti prilikom izvršavanja zadataka.

Zamjenik zapovjednika OK OS BiH za operacije bojni general Kenan Dautović je govorio o rezultatima procesa PMA OS BiH u 2017.godini, te kazao da su 2017. godine OS BiH izvršile deminiranje 3.147.847 m2 teritorije BiH, tokom čega je pronađeno i uništeno četiri protutenkovske mine, 481 protupješadijskih mina i 295 neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Ovo je prvi put, rekao je Dautović, da je godišnji plan PMA Oružanih snaga BiH premašen i u 2017. godini njegova realizacija iznosi 100.9 posto, te da su OS BiH protekle godine tokom realizacije PMA vršile deminiranje u 32 općine dok je u 46 općina BiH vršena edukacija civilnog stanovništva vezano za upozoravanje na opasnost od mina.

Istaknuto da je prioritet PMA OS BiH u 2018.godini realizirati plan deminiranja u iznosu od 3.800.000m2 uz ostvarivanje dobre saradnje s partnerima koji daju podršku deminerskim kapacitetima OS BiH.

Interesantno je i pokretanje projekta ''Opće procjene minski sumnjivih područja u BiH 2018-2019'' na inicijativu i pod pokroviteljstvom Europske komisije u BiH, koji bi trajao 18 mjeseci i obuhvatio angažiranje BHA MAC-a, NPA i OS BiH.

  / Foto: OS BiH

Cilj projekta je povećanje efikasnosti protuminskih akcija u BiH kroz primjenu opće procjene minski sumnjivih površina i njihovog utjecaja na ugrožene zajednice. Realizacijom projekta postigli bi se znatni efekti u smanjenju financijskih troškova i skraćivanja vremena do realizacije glavnog cilja deminiranja - “BiH bez mina”.

U sklopu Analize dodijeljene su nagrade i pohvale za najzaslužnije pripadnike OS BiH, koji su svojim radom doprinijeli uspješnoj realizaciji Plana protuminskih akcija OS BiH za 2017.godinu.

Oružane snage BiH su u razdoblju od 2007.godine do 2017.godine deminirale teritoriju od 27.691.825m2 pri čemu je pronađeno i uništeno ukupno 6.791 mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava. U 2018.godini Oružane snage BiH su planirale deminirati površinu od 3.193.079m2 kroz 62 projekta u 32 općine širom BiH.

Protuminske akcije OS BiH i dalje će ostati jedan od ključnih zadataka sve do potpunog ispunjenja cilja - “BiH bez mina“, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstvo obrane BiH.

  / Foto: OS BiH

Analizi, koja je održana na deminerskom radilištu „Ledenice Donje“ u općini Gradačac, nazočili su parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, zapovjednik EUFOR-a generalmajor Martin Dorfer, generali OS BiH, predstavnici NATO stožera u Sarajevu, vojnodiplomatski predstavnici u BiH, predstavnici deminerskih organizacija u BiH, predstavnici Federalne uprave CZ i Republičke uprave CZ RS, općinskih vlasti u Gradačcu i drugih međunarodnih i domaćih institucija i organizacija.

Kopirati
Drag cursor here to close