Sigurno okruženje

Potpisan Sporazum o sufinanciranju deminiranja u BiH

Vijesti / Flash | 09. 11. 2016. u 14:27 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu potpisali su danas Sporazum o sufinanciranju između Razvojnog programa UN-a i Ministarstva za oblast deminiranja.

Sporazum se odnosi na financiranje Projekta protuminskog upravljanja i rukovođenja, koji će pomoći u protuminskom djelovanju vlasti u BiH da bi se povećala transparentnost, unaprijedili kapaciteti za planiranje i primjenu suvremenih standarda protuminskog djelovanja za ubrzanu dinamiku deminiranja.

Temelji se na ranijim aktivnostima koje su dovele do ponovnog okupljanja Odbora donatora, poboljšanja u procesima upravljanja ljudskim resursima i standardizacije protuminskog djelovanja unutar BHMAC-a.

Ministar Osmanović je kazao da je ukupna vrijednost projekta 750.000 dolara.

''Ministarstvo civilnih poslova BiH sudjelovat će u sufinanciranju projekta sa 100.000 KM, dok će za ostatak novčanih sredstava biti potrebna podrška tradicionalnih partnera i donatora protuminskim akcijama BiH kao i Ženevskog centra za deminiranje'', naveo je Osmanović.

UNDP će za početak realizacije projekta izdvojiti dodatnih 100.000 KM.

''Putem projekta ćemo biti sposobniji da okupljamo donatore i tražimo donatorska sredstva i da osiguramo ispunjavanje međunarodnih normi u oblasti deminiranja'', rekao je Osmanović.

Sinanoglu je naglasila važnost deminiranja i stvaranja sigurnog okruženja za sve u BiH.

Istaknula je da je UNDP posvećen osnaživanju kapaciteta deminiranja.

Kopirati
Drag cursor here to close