Centar za građansku suradnju

Lokalne zajednice i NVO o načinima praćenja rada općinskih vijeća i uprava

U Livnu održan sastanak 'Građani za odgovornu lokalnu upravu'
Gospodarstvo / Flash | 29. 05. 2018. u 18:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za građansku suradnju Livno u utorak je, u okviru regionalnog WeBER projekta, organizirao evaluacijski sastanak na temu "Građani za odgovornu lokalnu upravu - praćenje rada općinske uprave".  

Sastanku su nazočili predstavnici mjesnih zajednica i nevladinih organizacija iz Livna, Tomislavgrada i Posušja, kao i lokalni mediji.

U uvodnom dijelu izlaganja predstavljene su analize i rezultati istraživanja i monitoring rada općinskih vijeća i uprava, nakon čega su predstavnici mjesnih zajednica i nevladinih organizacija otvoreno razgovarali o načinima praćenja rada općinskih vijeća i uprava, te na koji način i koliko, sudjeluju u procesu donošenja odluka i provedbi preporuka.

Izrazili su zajednički stav kako je u svim općinama problematika slična, odnosno da su građani vrlo neaktivni te da ne koriste mehanizme kojima mogu neposredno sudjelovati u kreiranju i provođenju lokalne politike, a tome doprinosi i činjenica da građani nisu dovoljno informirani o svojim zakonskim pravima i obvezama.  

Na sastanku su se mogli čuti i pozitivni primjeri iz prakse koje su s ostalim sudionicima podijelili predstavnici mjesnih zajednica Vidoši i Zabrišće (Livno), Crvenica (Tomislavgrad) te mjesne zajednice Sutina i Podbila (Posušje) kroz primjere vlastitih iskustava u pokretanju lokalnih inicijativa.  

Organizatori su na kraju poručili kako je dogovorena buduća suradnja mjesnih zajednica i nevladinog sektora kroz potpisivanje memoranduma o suradnji koji će omogućiti razmjenu informacija, poboljšati suradnju i koordinaciju aktivnosti u svrhu bolje informiranosti o potrebama stanovnika, ali i bolju suradnju s lokalnim vlastima.

Regionalni WeBER projekt u Bosni i Hercegovini provodi Vanjskopolitička inicijativa iz Sarajeva uz podršku Europske unije.

Kopirati
Drag cursor here to close