Centar za mir i multietničku suradnju

Oručević: Jedina baština koju su tad imali Hrvati su bili logori, silovanja, ubijanja i razaranje grada

"Kako da komentiram skup na kojem se Stari most označava kao "hrvatsku baštinu", osim kao sramotnu i glupu provokaciju", ističe Oručević.
Vijesti / Flash | 09. 01. 2024. u 20:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Safet Oručević, bivši zamjenik zapovjdenika 4. korpusa ARBiH i poslijeratni gradonačelnik Mostara, direktor Centra za mir i multietničku suradnju, poručio je kako označavanje Starog mosta kao "hrvatsku baštinu" smatra sramotnom i glupom provokacijom.

"Kako da komentiram skup na kojem se Stari most označava kao "hrvatsku baštinu", osim kao sramotnu i glupu provokaciju", ističe Oručević.

"Nikakva hrvatska baština"

Dodaje kako je "Most je svjetska kulturna baština iz Bosne i Hercegovine, a nikakva hrvatska baština. Za taj projekt sam uložio mnogo napora kao gradonačelnik da pridobijem kao partnere Svjetsku banku i UNESCO, više država donatora kao i Hrvatsku na čelu sa premijerom Račanom koji nam je dao punu podršku".

"Bilo je to u vrijeme kada su jedina "kulturna" baština koju su imali Hrvati u tom vremenu u mom gradu, bili koncentracijski logori za sugrađane, ubijanja nevinih ljudi, silovanja, razaranja grada uključujući i rušenje Starog mosta, čak ekskluzivno snimljeno kamerama Hrvatske vojske", naglašava Oručević, te dodaje kako su "za sve to naši sugrađani osuđeni na preko stotinu godina zatvora kao Udruženi zločinački poduhvat".

"Kad je Stari most u pitanju, upravo su Bošnjaci vodili udruženi poduhvat zajedničke obnove i pomirenja. I dalje ćemo to raditi, ali ne s onima koji neprestano provociraju i zaustavljaju sve procese normalizacije među narodima", poručio je Safet Oručević u svojoj reakciji.

Što zapravo predstavlja Zovko u Europskom parlamentu?

Podsjetimo, potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) i članica Odbora za kulturu i obrazovanje EP-a Željana Zovko ovoga će tjedna u Europskom parlamentu predstaviti nematerijalnu i materijalnu baštinu RH i BiH.

Uoči plenarnog usvajanja parlamentarnog izvješća o europskoj povijesnoj svijesti u koje su uključeni amandmani zastupnice Zovko koji pozivaju na objektivno, činjenično i istinito prisjećanje na zločine, zlodjela i žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u Europi tijekom 20. stoljeća, u srijedu će u 18:30 sati biti održano svečano otvorenje umjetničke izložbe Lidije Topić Bouwen, stoji u priopćenju.

Izložba će osobito prikazati opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini i najvažnije povijesne epizode Hrvata kroz stoljeća, s naglaskom na djelo o hercegovačkom franjevcu i prosvjetitelju fra Didaku Buntiću koji je za vrijeme Prvog svjetskog rata u Slavoniji i Srijemu osigurao prihvat i smještaj za oko 17.000 hercegovačke djece te djelu koje prikazuje 66 ubijenih hercegovačkih franjevaca u Širokom Brijegu od strane jugoslavenskog komunističkog režima. Izložbu će Zovko otvoriti zajedno sa suprugom i sinom pok. Lidije Topić Bouwen u spomen na njezino umjetničko djelovanje, bogat diplomatski put i sve što je učinila za dobrobit Bosne i Hercegovine. U suradnji s renomiranim hercegovačkim vinarima, Zovko će tijekom svečanog otvorenja predstaviti i nagrađivana vina iz BiH, stoji u priopćenju Zovko.

Foto: PR / Događaj pod nazivom Predstavljanje nematerijalne i materijalne baštine Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Marić: Postoje povijesne činjenice

Na to je prvo reagirao predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić kazavši kako "odbacujemo pokušaj lažnog i malicioznog informiranja članova Europskog parlamenta kako je Stari most u Mostaru hrvatsko naslijeđe unutar Svjetske kulturne i povijesne baštine".

"Željana Zovko nema nikakvo pravo predstavljati Stari most u Mostaru kao dio hrvatskog naslijeđa. Na predstavljanje plakata na kojem se dovodi u kontekst da je Stari most hrvatsko naslijeđe, dužni smo prema našoj i europskoj javnosti reagirati i odbaciti ovakve pokušaje", ističe Marić.

"Stari most u Mostaru je kulturno-povijesno naslijeđe cijelog svijeta potekao i očuvan kao naslijeđe Bosne i Hercegovine i njenih građana. Predstavlja jedan od najvrjednijih dijelova kulturne baštine svijeta i jako je maliciozno prema BiH i ljudima kojima je Stari most jedan od najznačajnijih simbola na ovoj razini lažno informirati europsku javnost. Također, postoje povijesne činjenice i dokazi, tko je Stari most izgradio, tko ga je srušio, te tko ga je obnovio i sačuvao, zbog toga pozivam i najviše predstavnike BiH da pošalju reakciju i prosvjednu notu na ovakav čin u Europski parlament", zaključio je Marić.

Kopirati
Drag cursor here to close