Reakcija

Salem Marić: Stari most nije hrvatsko naslijeđe

"Postoje povijesne činjenice i dokazi, tko je Stari most izgradio, tko ga je srušio, te tko ga je obnovio i sačuvao", kazao je.
Vijesti / Politika | 09. 01. 2024. u 17:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom najavljenog događaja - "predstavljanje nematerijalne i materijalne baštine Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine", koji u Bruxellesu organizira hrvatska europarlamentarka Željana Zovko, kako se navodi povodom 20. godišnjice obnove Starog mosta u Mostaru, odbacujemo pokušaj lažnog i malicioznog informiranja članova Europskog parlamenta kako je Stari most u Mostaru hrvatsko naslijeđe unutar Svjetske kulturne i povijesne baštine, stoji u priopćenju predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara Salema Marića.

Kako je kazao, Stari most u Mostaru je bosanskohercegovačko kulturno i povijesno naslijeđe, koje čini dio svjetskog spomenutog naslijeđa i takvo bi bilo korektno od hrvatske europarlamentarke Zovko da se i predstavi.

"Nema pravo predstavljati Stari most"

"Željana Zovko nema nikakvo pravo predstavljati Stari most u Mostaru kao dio hrvatskog naslijeđa. Na predstavljanje plakata na kojem se dovodi u kontekst da je Stari most hrvatsko naslijeđe, dužni smo prema našoj i europskoj javnosti reagirati i odbaciti ovakve pokušaje", ističe Marić.

Foto: PR / Događaj pod nazivom Predstavljanje nematerijalne i materijalne baštine Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine

"Stari most u Mostaru je kulturno-povijesno naslijeđe cijelog svijeta potekao i očuvan kao naslijeđe Bosne i Hercegovine i njenih građana. Predstavlja jedan od najvrjednijih dijelova kulturne baštine svijeta i jako je maliciozno prema BiH i ljudima kojima je Stari most jedan od najznačajnijih simbola na ovoj razini lažno informirati europsku javnost. Također, postoje povijesne činjenice i dokazi, tko je Stari most izgradio, tko ga je srušio, te tko ga je obnovio i sačuvao, zbog toga pozivam i najviše predstavnike BiH da pošalju reakciju i prosvjednu notu na ovakav čin u Europski parlament", zaključio je Marić.

Što zapravo predstavlja Zovko?

Podsjetimo, potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) i članica Odbora za kulturu i obrazovanje EP-a Željana Zovko ovoga će tjedna u Europskom parlamentu predstaviti nematerijalnu i materijalnu baštinu RH i BiH.

Uoči plenarnog usvajanja parlamentarnog izvješća o europskoj povijesnoj svijesti u koje su uključeni amandmani zastupnice Zovko koji pozivaju na objektivno, činjenično i istinito prisjećanje na zločine, zlodjela i žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u Europi tijekom 20. stoljeća, u srijedu će u 18:30 sati biti održano svečano otvorenje umjetničke izložbe Lidije Topić Bouwen, stoji u priopćenju.

Izložba će osobito prikazati opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini i najvažnije povijesne epizode Hrvata kroz stoljeća, s naglaskom na djelo o hercegovačkom franjevcu i prosvjetitelju fra Didaku Buntiću koji je za vrijeme Prvog svjetskog rata u Slavoniji i Srijemu osigurao prihvat i smještaj za oko 17.000 hercegovačke djece te djelu koje prikazuje 66 ubijenih hercegovačkih franjevaca u Širokom Brijegu od strane jugoslavenskog komunističkog režima. Izložbu će Zovko otvoriti zajedno sa suprugom i sinom pok. Lidije Topić Bouwen u spomen na njezino umjetničko djelovanje, bogat diplomatski put i sve što je učinila za dobrobit Bosne i Hercegovine. U suradnji s renomiranim hercegovačkim vinarima, Zovko će tijekom svečanog otvorenja predstaviti i nagrađivana vina iz BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close