Ubijen zaštitar i 8 učenika

Optužnica protiv roditelja učenika-ubojice postala pravomoćna

Optužnicom Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu je predloženo da sud oca Vladimira K. osudi na kaznu zatvora od 12 godina, a majku Miljanu K. na dvije i pol godine. Za vlasnika i instruktora u streljačkom klubu predloženo je po tri godine zatvora. Sl
Vijesti / Flash | 27. 12. 2023. u 17:08 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Žalbeni sud u Beogradu odbacio je žalbe na optužnicu kojom je zatražena zatvorska kazna za oca i majku dječaka-ubojicu iz osnovne škole ''Vladislav Ribnikar'', čije su žrtve devetero učenika i školski zaštitar, potvrdio je u srijedu Viši sud u Beogradu, prenosi Hina.

Na prvom satu 3. svibnja 13-godišnji učenik je hicima iz očeva pištolja ubio školskog zaštitara i osmero učenika, a ranio nastavnicu i još šestero. Naknadno je umrla još jedna djevojčica, deseta žrtva.

Viši sud potvrdio je optužnicu protiv oca i majke dječaka, te još dvije osobe iz streljane u koju je otac dovodio malodobnog sina.

Optužnicom Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu je predloženo da sud oca Vladimira K. osudi na kaznu zatvora od 12 godina, a majku Miljanu K. na dvije i pol godine. Za vlasnika i instruktora u streljačkom klubu predloženo je po tri godine zatvora. Slijedi zakazivanje ročišta.

Tragedija u školi ''Vladislav Ribnikar'', nezapamćena u novijoj povjesti Srbije, potaknula je val građanskih prosvjeda, a deseci tisuća ljudi idućih su mjeseci na ulicama Beograda i gradova diljem Srbije tražili da se obuzda nasilje u javnom prostoru, politici i medijima.

Zahtijevane su i ostavke čelnika policije, državne i sigurnosne službe (BIA), te ukidanje opskurnih reality show programa u elektroničkim medijima bliskim vlasti, ali tim zahtjevima nije udovoljeno.

Istodobno, vlast je proeuropsku oporbu koja je pozvala na prosvjede optužila da ''lešinari''.

Roditelji djece iz ''Ribnikara'' ponovno su danas sivom i simbolično crvenom bojom prebojili natpis ''škola'' na ulici ispred zgrade, nakon više uzaludnih zahtjeva upućenih državnim institicijama da ta škola postane memorijalni centar.

Kopirati
Drag cursor here to close