Izmjene

Tragedija u Ribnikaru mijenja zakon: Formirat će zatvorene psihijatrijske odjele za djecu

Izmjena Zakona inicirana je nakon tragedije koja se dogodila u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru
Vijesti / Flash | 28. 07. 2023. u 22:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Formiranje odjela zatvorenog tipa u psihijatrijskim ustanovama za djecu koja počine teška kaznena djela, zadržavanje u psihijatrijskoj ustanovi bez pristanka djeteta, privremena zabrana posjete i kontakta djeteta s drugim osobama uključujući članove uže obitelji, sve su to novine koje donosi prijedlog izmijene i dopune Zakona o zaštiti osoba s mentalnim smetnjama.

U tijeku je javna rasprava o prijedlogu izmjene zakona, okrugli sto održan je danas u Beogradu, a sugestije zainteresiranih strana se mogu slati Ministarstvu zdravlja Srbije sve do 9. kolovoza, piše Euronews.

Izmjena Zakona inicirana je nakon tragedije koja se dogodila u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, kada je učenik (13) ubio devetoro učenika i čuvara škole te ranio šest osoba. Dječak, koji je pucao na vršnjake iz očevog pištolja, po važećem zakonu nije krivično odgovoran jer ima manje od 14 godina. On se nalazi u dječjoj psihijatrijskoj ustanovi na promatranju.

Što s djecom koja nisu kazneno odgovorna

To je na današnjoj javnoj raspravi rekla i ministarka zdravlja Srbije Danica Grijičić, koja je navela da je uzrok donošenja ovog Zakona bila užasna nesreća koja se dogodila u OŠ Vladislav Ribnikar u Beograd.

"Nakon tragedije u Ribnikaru se vidjelo da u postojećim zakonskim aktima u Zakonu o mentalnom zdravlju iz 2013. godine ne postoji riješeno što raditi sa djecom koja nisu krivično odgovorna. Nisu to represivne mjere, to su mjere liječenja. Znači još uvijek, molim vas, dijete se još uvijek nalazi na psihijatrijskoj opservaciji, rekla sam u startu kada je on legao na dječju kliniku da će taj proces trajati dugo i da se ne može na osnovu tjedan dana ili dva tjedna doći do pravih razloga zbog čega se dogodila ta užasna tragedija", rekla je ona.

Nekoliko strašnih događaja

Bilo je još nekoliko teških događaja koji su ukazali da se mora mijenjati Zakon i da u psihijatrijskim ustanovama moraju da postoje odjeljenja zatvorenog tipa za djecu koja su opasna po sebe i okolinu.

U obrazloženju nacrta izmjene Zakona Ministarstvo zdravlja navodi da je potrebno da se oblast mentalnog zdravlja uredi na potpuniji način u dijelu koji se odnosi na dijagnostiku i liječenje kaznenopravno neodgovorne djece, koja su izvršila najteža krivična djela i zbog ispoljenog poremećaja mentalnog zdravlja predstavljaju ozbiljnu opasnost za društvenu zajednicu.

Navode nekoliko slučajeva koji su posebno uznemirili javnost u Srbiji - dječak (12) zakucao ekser psu u glavu, djeca zapalila beskućnika, dječak (13) izbo druga nožem u školskom dvorištu i posljednji u nizu masovno ubojstvo u Ribnikaru.

"Kako je osnovna funkcija krivičnog prava zaštitna funkcija, te kako su djeca mlađa od 14 godina u srpskom pravu krivično neodgovorna, postavilo se pitanje je li društvo zaštićeno od djece koja uslijed mentalnih smetnji poduzimaju protupravne radnje u kojima su sadržana objektivna obilježja teških krivičnih djela, a naročito onih s elementima nasilja i koji je odgovor države na te pojave potreban i cjelishodan. Aktualno, zaštita se u domaćem pravu osigurava mjerama iz okvira socijalnog zakonodavstva i zakonodavstva u oblasti mentalnog zdravlja. Posljednji navedeni slučaj masovnog ubojstva djece u osnovnoj školi pokazao je da rješenja sadržana u Zakonu o zaštiti osoba s mentalnim smetnjama zahtijevaju da budu dopunjena nedostajućim pravilima vezanim za liječenje djece koja se nalaze u tzv. ranom formativnom periodu, koje zahtjeva posebne uvjete i čije se trajanje ne može unaprijed odrediti", navodi se u obrazloženju.

Zadržavanje na liječenju bez pristanka

Naglašavaju da se vodilo računa o svim deklaracijama i konvencijama koje se tiču prava djeteta. Jedna od predloženih dopuna je da se osnuju posebne organizacijske jedinice zatvorenog tipa u okviru psihijatrijske ustanove za liječenje djece i da imaju posebno osiguranje. Trenutno postoje samo zatvorske psihijatrijske bolnice u kojima su smješteni zatvorenici s mentalnim poremećajima.

Izmjenama Zakona predviđeno je i zadržavanje bez pristanka djeteta s mentalnim smetnjama u psihijatrijsku ustanovu. Preciznije je definirano kako se pokreće postupak, organiziranje hitnog konzilijarnog pregleda, utvrđena je nadležnost suda kao i hitnost postupka i isključenje javnosti. U obrazloženju se navodi da nema ograničenja u trajanju zadržavanja, ali da je sud dužan da na svakih šest mjeseci provjeri opravdanost tog postupka.

"Ustanova (psihijatrijska) je dužna da najkasnije 15 dana prije isteka perioda od šest mjeseci od donošenja odluke o zadržavanju, i nadalje, na svakih šest mjeseci, dostavlja sudu pismeni nalaz i mišljenje o potrebi daljeg zadržavanja i liječenja djeteta iz člana 12. stav 4. ovog zakona", navedeno je u prijedlogu izmjene Zakona, navodi Euronews.

Izmjenama Zakona predviđene su privremene zabrane posjeta i kontakti djeteta smještenog u psihijatrijsku ustanovu s drugim osobama uključujući članove uže obitelji. Posjete se privremeno mogu zabraniti u slučaju postojanja osnovane sumnje da dijete namjerava da pribavi oružje ili psihoaktivne kontrolirane supstance, da se dogovara o bježanju, da planira izvršenje krivičnog djela, kao i kada je to neophodno da bi se zaštitilo zdravlje i sigurnost djeteta ili drugih lica ili to nalažu drugi naročito opravdani razlozi.

Privremena zabrana posjeta

Odluku o privremenoj zabrani posjeta i kontakata donosi sud na čijem se području nalazi sjedište psihijatrijske ustanove u koju je dijete smješteno, u roku od tri dana od dana prijema obavještenja od psihijatrijske ustanove o potrebi privremene zabrane posjeta i kontakata. Obavještenje mora sadržavati obrazloženje razloga i prijedlog u pogledu perioda preispitivanja odluke o zabrani, odnosno trajanja zabrane posjeta i kontakata.

Iz Ministarstva zdravlja kažu da za provođenje ovog zakona nije potrebno osigurati dodatna sredstva iz proračuna Republike Srbije u 2023. godini, u odnosu na sredstva koja su već osigurana za rad i obavljanje djelatnosti u zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže zdravstvenih ustanova.

"U narednim godinama za provođenje ovog zakona financijska sredstva bit će planirana u skladu s utvrđenim limitima Ministarstva zdravlja i balansnim mogućnostima proračuna Republike Srbije, odnosno u okviru utvrđenog srednjoročnog okvira rashoda i izdataka proračuna Republike Srbije i organizacija za obavezno socijalno osiguranje", navode oni.

 

Kopirati
Drag cursor here to close