3 mjeseca

Optuženom za planiranje napada na džamiju produžen pritvor

Kapić se tereti da je sredinom 2023. godine – s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i destabilizacije društva, zajedno s njemu poznatim osobama, koristeći internet aplikacije putem mobilnog telefona – dogovarao i planirao napad na džamiju.
Vijesti / Flash | 26. 01. 2024. u 16:36 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni sud produžio je pritvor Mirzi Kapiću, optuženom za terorizam odnosno planiranje napada na džamiju u Zenici, zbog bojazni da će boravkom na slobodi ponoviti ili dovršiti već pokušano krivično djelo.

Iz Suda su naveli da je prihvaćen prijedlog Tužiteljstva, te je Kapiću produžen pritvor koji može trajati najduže dvije godine od dana potvrđivanja optužnice, odnosno do 16. siječnja 2026. godine ili do nove odluke Suda.

Državno tužiteljstvo je zatražilo da se Kapiću za još tri mjeseca produži pritvor, dok se Obrana tome usprotivila, uz prijedlog da mu se odrede mjere zabrane.

Kapić se tereti da je sredinom 2023. godine – s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i destabilizacije društva, zajedno s njemu poznatim osobama, koristeći internet aplikacije putem mobilnog telefona – dogovarao i planirao napad na džamiju ''Bosna'' u Zenici.

''Napad bi izvršio postavljanjem eksplozivne naprave koja bi bila sastavljena od živinog eksploziva i TNT-a u istoj džamiji, a sve s ciljem kažnjavanja učenjaka i pripadnika Islamske zajednice u BiH koji objavljuju fetve protiv terorističke organizacije 'ISIS' kao i kažnjavanja onih pripadnika Islamske zajednice BiH koji članove terorističke organizacije 'ISIS', prijavljuju organima gonjenja u BiH'', navodi se u optužnici.

Kapić je ranije osuđen na jedinstvenu kaznu od godinu i deset mjeseci zbog ratovanja u Siriji i nedozvoljenog držanja oružja, prenosi Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close