Mirza protiv Bosne

Podignuta optužnica za planiranje napada na džamiju

Vijesti / Crna Kronika | 10. 01. 2024. u 15:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelj iz Odjela za terorizam Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Mirze Kapića rođenog 1980. u Banja Luci - nastanjenog u Zenici, državljanina BiH, koji se nalazi u pritvoru, zbog sumnje da je počinio krivično djelo terorizam.

Optuženi se tereti da je sredinom 2023., na području Bosne i Hercegovine, s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i destabilizacije društva, zajedno s njemu poznatim osobama koristeći internet aplikacije, putem mobilnog telefona, dogovarao i planirao napad na džamiju "Bosna" u Zenici.

Prema prikupljenim dokazima, napad je planiran pomoću eksplozivne naprave od TNT-a i živinog eksploziva, s ciljem kažnjavanja učenjaka i pripadnika Islamske zajednice u BiH, koji objavljuju fetve protiv terorističke organizacije tzv. "ISIS-a", kao i radi kažnjavanja pripadnika IZ BiH koji članove ekstremističkih organizacija prijavljuju agencijama za provođenje zakona u BiH.

Optuženi se tereti da je poduzimao radnje da počini krivično djelo terorizma i prijetio da će počiniti krivično djelo terorizma, čime je počinio krivično djelo "terorizam" iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close