Essen

Napad na bh. džamiju u Njemačkoj: Oglasio se i veleposlanik Arnaut

U Njemačkoj je zapaljeno gradilište bh. džamije, a na krovu je pronađen kukasti krst.
Vijesti / Svijet | 20. 01. 2024. u 20:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik BiH u Njemačkoj Damir Arnaut razgovarao je sa rukovodstvom bošnjačkog džemata u Essenu, nakon pokušaja paljenja gradilišta bh. džamije u tom gradu i ostavljanja nacističkih simbola.

Kako je rekao, ohrabren je brzom reakcijom njemačkih hitnih službi, policije te sigurnosnih agencija, kao i činjenicom da su u džematu istaknuli blisku suradnju sa tim organima, njihovu podršku i puno povjerenje u njihov rad s ciljem zaštite bh. građana i njihove imovine.

"Posebno sam zahvalan gradonačelniku Essena Thomasu Kufenu koji je odmah jutros posjetio džamiju i pružio javnu i nedvosmislenu podršku bh. građanima, poslao jasnu poruku mira, tolerancije i zajedništva", napisao je Arnaut na Facebooku, što prenosi N1.

Veleposlanstvo će, kako je istaknuo, nastaviti pratiti ovu situaciju i biti na punoj usluzi svim bh. građanima u SR Njemačkoj.

Podsjetimo, u Njemačkoj je zapaljeno gradilište bh. džamije, a na krovu je pronađen kukasti krst. Zbog ovog incidenta uhićena su dvojica Nijemaca, 18 i 19 godina koji se sumnjiče da su zapalili građevinski materijal i plastične folije.

Kopirati
Drag cursor here to close