Predani tome

Optimističan krug pregovora u Neumu, za dogovor treba još vremena

Razgovori o izbornoj reformi se odvijaju u iskrenom i otvorenom duhu, ali pitanja su teška i zahtijevat će vremena.
Vijesti / Flash | 29. 01. 2022. u 14:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neumski krug pregovora traje i danas. Angelina Eichhorst, direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS), u današnjoj izjavi medijima kazala da ostaju umjereni optimisti da će se iznaći rješenje, te istaknula kako daju dovoljno vremena političarima da se dogovore i razgovaraju.

“Moram reći da su svi politički subjekti koji su prisutni pokazali izuzetnu konstruktivnost. Svjedoci smo jednog ozbiljnog angažmana po brojnim pitanjima. Žalim što nemam više informacija koje bih vam mogla dati, razlog je što moramo dati političarima vremena i mogućnosti da između sebe razgovaraju o svim pitanjima i onda nakon svega toga da vam se i sami obrate “, kazala je Eichhorst.

Foto: Bljesak.info /  Angelina Eichhorst

Novinarima se obratio i specijalni američki izaslanik Matthew Palmer koji je istaknuo kako se tijekom ovih pregovora do sada uradilo dosta dobrog posla, ali bit će potrebno još vremena.

“Uradili smo dosta dobrog posla. Razgovori o izbornoj reformi se odvijaju u iskrenom i otvorenom duhu, ali pitanja su teška i zahtijevat će vremena. Mislim da je svima jasno da kako bi se udovoljlilo presudama Suda za ljudska prava bit će neophodno izvršiti određene izmjene u Ustavu, a to nije jednostavan proces”, rekao je Palmer.

Istaknuo je kako diskusija o izbornom modelu i funkcionalnosti institucija na razini FBiH je nešto što zahtjeva naporan i temeljit rad kako bi se pronašlo konačno rješenje.

“Mi iz EU i SAD ostajemo posvećeni partneri liderima kako bismo riješili ova pitanja. Mi nemamo konkretan prijedlog ili plan. Razgovaramo sa strankama posljednjih pet do šest mjeseci o ovim problemima i pokušavamo pronaći rješenje. Diskutiramo o svim idejama i problemima koje postoje i kod njih izazivaju zabrinutost. Tu smo da radimo zajedno kako bismo došli do prijedloga koji bi odgovarao svima”, rekao je Palmer.

Foto: Bljesak.info / Matthew Palmer

Palmer nije želio govoriti o vremenskim okvirima i rokovima za postizanje dogovara, otkrivši kako se ide naprijed, korak po korak.

Poručio je kako međunarodni posrednici nemaju konkretan prijedlog ili nacrt rješenja, nego da zajedno s domaćim političarima pokušavaju doći do prijedloga rješenja koji bi odgovarao svima.

Kopirati
Drag cursor here to close