Neum

Eichhorst: Pregovori u dobroj atmosferi, 17 stranica pred pregovaračima

Vijesti / Politika | 28. 01. 2022. u 14:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Pregovori u Neumu

Angelina Eichhorst, direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS), u prvoj izjavi medijima nakon početka neumskog kruga pregovora, kazala je da se proces odvija u dobroj atmosferi. Osim nje, u Neumu boravi i Matthew Palmer, specijalni američki izaslanik.

Eichhorst je kazala kako su mislili da je bitno da javnosti priopće kako se pregovori odvijaju u dobroj i konstruktivnoj atmosferi, prenosi Klix.ba

"Svjedoci smo jedne kvalitetne i konstruktivne diskusije koja je započela još sinoć, a nastavila se današnjim razgovorima. Imamo predstavnike oporbe i vladajućih struktura, različita, ali konstruktivna razmišljanja", kazala je.

Ona je navela kako se nakon sinoćnjih inicijalnih razgovora diskusija nastavila o opsežnom paketu od 17 stranica koji govori o unaprjeđenju izbornog procesa.

"Ti dokumenti će dalje prolaziti ekspertsku analizu... Jako puno posla je još pred nama", izjavila je.

Prošle godine smo u lipnju bili kolega Palmer i ja te možemo kazati da sada ne samo da sada vidimo snažniju spremnost da se razmotre različite opcije već jedno istinsko opredjeljenje da se postigne dogovor.

"Vidimo i osjećaj žurnosti i želje za usuglašavanja potrebnog rješenja", zaključila je Eichhorst.

Palmer je kazao da mu je drago što boravi danas u Neumu, te da su im se priključili eksperti Venecijanske i Varšavske komisije.

''Drago mi je da imam priliku biti ovdje u Neumu da razgovaramo o veoma važnim procesima. Nama je drago da razgovaramo u ovom formatu, neke stvari će se naći na dnevnom redu, neke su teže od drugih. Osim političkih lidera koji su s nama, diskusiji su se priključili i eksperti da nam pomognu da rješimo neka teža tehnička pitanja'', prenosi N1.

''Lideri i eksperti su se okupili oko istog cilja da razgovaraju o temama sa istim ciljem kako bi se konačno mogao postići dogovor koji će u Parlamenut dobiti dovoljan broj glasova'', kazao je Palmer.

Poručio je da je još mnogo posla pred njima, ali da se dobro počelo.

''Posebno nam je drago što su tu s nama eksperti Venecijanske komisije i Varšavske komisije. Kakav god dogovor da se postigne i pronađe rješenje, bitno je da budu usklađeni sa najvišim standardima u čemu će nam pomoći eksperti. Mnogo je posla pred nama, ali dobro smo počeli''.

Kopirati
Drag cursor here to close