Reforma Izbornog zakona

''Vrući'' vikend u Neumu: Stižu pregovarači

Među prvima u Neum stigli su predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić i predsjednik HDZ Dragan Čović.
Vijesti / Flash | 27. 01. 2022. u 18:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završni pregovori oko reforme Izbornog zakona nastavljaju se ovaj vikend u Neumu. 

U hotelu Marea u tijeku je radna večera na kojoj sudjeluju predstavnici HDZ-a predvođeni Draganom Čovićem, predstavnici SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, američki i europski posrednici Matthew Palmer i Angelina Eichhorst, austrijski diplomat i Voditelj Izaslanstva EU u BiH Johann Sattler i predstavnici OESS-a.

Foto: Bljesak.info / Pristižu sudionici pregovora u Neumu

Pored njih, na pregovore je stigao je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, kao i Denis Zvizdić uime stranke Narod i pravda.

Predstavnici najmanje dvije oporbene stranke iz Federacije BiH odbili su poziv u Neum.

Iz SDP-a BiH su takvu odluku pojasnili zahtjevom da se prije izborne reforme osigura deblokada rada tijela državne vlasti koju provode dužnosnici iz Republike Srpske, dok su predstavnici Naše stranke poručili kako ne žele sudjelovati u razgovorima koji ignoriraju njihove prijedloge za izmjene izbornih pravila na tragu građanske države.

Foto: Bljesak.info / Dolazak Bakira Izetbegovića u Neum

Podsjetimo, Izetbegović je prije par dana izjavio kako je optimističan povodom sastanka u Neumu, te kako HDZ i HNS nemaju pravo na veto i blokadu.

“Ja se uzdam u taj sastanak u Neumu na kojem će biti prisutni predsjednici većine parlamentarnih stranaka. Da se tu neki pomak konačno napravi, ako bude dovoljno odgovornosti. Dakle, gdje je izlaz iz ovoga svega? To je spremnost, eventualna, HDZ-a i HNS-a da shvate da nemaju pravo na veto i blokadu 100% tema koje se odnose na FBiH, jer u ovom času to rade, blokiraju Federaciju BiH”, rekao je Izetbegović.

Foto: Bljesak.info / Pristižu sudionici pregovora u Neumu

Radončić je pak kazao kako je ovo ''posljednja šansa kada će BiH imati toliku pažnju od službenog Washingtona i Bruxellesa.

''Otvorili smo sve teme. Moram reći da ne smatram mudrim postupak prijatelja iz SDP-a. SDP, makar sam ja to tako doživljavao na bazi izbornog rezultata iz 2018. godine, je lider opozicije. Na ovaj način SDP sebe delegitimira kao lidera, jer lider opozicije mora da bude na svim značajnim mjestima, pogotovo tamo gdje možemo veoma direktno da razmijenimo sve argumente za i protiv prema vladajućim strankama, naročito HDZ-u i SDA'', kazao je Radončić.

Foto: Bljesak.info / Dolazak Bakira Izetbegovića u Neum

Čelnik HDZ-a BiH nada se kako bi dogovor oko Izbornog zakona uvelike relaksirao odnose te je pozvao medije da u narednim danima stvore pozitivnu klimu te doprinesu postizanju dogovora.

Foto: Bljesak.info / Pristižu sudionici pregovora u Neumu

"Siguran sam da bi se, ako bi napravili dogovor oko Izbornog zakona, uvelike relaksirali odnosi i kada je u pitanju politička kriza, a onda s pravom možemo tražiti i ono što nas zanima, naš kandidatski status kada je u pitanju Europska unija (EU), a i mnoga druga pitanja'', rekao je Čović napominjući kako je za promjenu izbornog zakona potrebno osigurati ''legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, ali i napraviti i ograničenu izmjenu Ustava kako bi se sve moglo napraviti, u mjeri koliko je to moguće dogovoriti. Osigurati integritet izbornog procesa".

U idućih nekoliko dana saznat ćemo donosi li grad na jugu zemlje toplu političku klimu i promjene, novi sporazum ili nezadovoljstvo i blokade.

Iako se problematizira mjesto održavanja pregovora, konačna potvrda dogovora, ukoliko ga bude, mora uslijediti u Parlamentu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close