Markica po markica

Oprali skoro pola milijuna maraka

Osumnjičeni se terete, da su tijekom 2019. godine, djelujući zajedno i u dogovoru, u namjeri prikrivanja stvarnog izvora i prirode novca počinili niz nezakonitih radnji.
Vijesti / Flash | 06. 10. 2021. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvije fizičke i jedna pravna osoba, terete se da su tijekom 2019. godine, počinile financijski kriminal, povezanim nezakonitim transakcijama kroz više zemalja, uključujući SAD, Njemačku, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv  Subotić Gorana Aleksandara, rođenog 1990. godine u Bosanskoj Gradiški, Skoko Josipa, rođenog 1986. godine u Požegi, ranije osuđivan, te pravne osobe “Halilović International” d.o.o. Tuzla, sa sjedištem u Tuzli, koje je osnovano od optuženog Subotić Goran Aleksandra, koji je direktor i ovlaštena osoba za raspolaganje sredstvima poduzeća.

Prevara i krivotvorenje

Osumnjičeni se terete, da su tijekom 2019. godine, djelujući zajedno i u dogovoru, u namjeri prikrivanja stvarnog izvora i prirode novca u iznosu od 473.047,21 KM znajući da je stečen počinjenjem kaznenih djela u inozemstvu (SAD), počinili niz nezakonih radnji, kako bi navedeni novac prisvojili i stavili u legalan platni promet u BiH posredstvom trećeoptužene pravne osobe - poduzeća “Halilović International” d.o.o. Tuzla, priopćeno je iz Tužiteljstva.

Dalje se navodi, da su osumnjičeni, novac koji je poticao od jednog poduzeća u SAD koje djeluje u sastavu tvrtke iz Njemačke, zadobili na nezakonit način počinjenjem prijevare i krivotvorenja u financijskom poslovanju, u više navrata transferirali na različite račune osoba u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, te vršili fiktivne promete robe i nezakonite izmjene ulagačkih sredstava pojedinih poduzeća, sve sa ciljem da novčani iznos transferiraju u BiH, kako bi sa njim dalje nezakonito raspolagali.

Međunarodna istraga

Ova optužnica rezultat je opsežne međunarodne istrage financijskog kriminala i pranja novca u kojoj je sudjelovalo Tužiteljstvo BiH, a novčana sredstva u iznosu od 407.918,88 KM, privremeno su blokirana u Bosni i Hercegovini, na zahtjev Tužiteljstva BiH, a naredbom Suda BiH.

Iz Tužiteljstva navode kako se osumnjičeni terete da su po prethodnom dogovoru, novac za koji su znali da je pribavljen kaznenim djelom primili, raspolagali njime, vršili prijenos i na drugi način prikrili ili pokušali prikriti njegovu prirodu, a takav novac je pribavljen počinjenjem kaznenog djela u inozemstvu, čime su počinili kazneno djelo -Pranje novca iz članka 209. Kaznenog zakona BiH.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 16 svjedoka, među kojima i stranih državljana navedenih zemalja, pozivanjem stručnog vještaka te prilaganjem veće količine dokaznog materijala, te je optužnica proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, zaključili su iz Tužiteljstva.

Kopirati
Drag cursor here to close