Operativna sposobnost

Operativni zapovjednik EUFOR-a stekao ključni uvid pred odluku o vježbi 'Brzi odgovor 20'

‘Brzi odgovor 20’ je paneuropska vježba, planirana da se održi krajem kolovoza i početkom rujna 2020. godine.
Vijesti / Flash | 11. 06. 2020. u 17:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

General-pukovnik Olivier Rittimann, operativni zapovjednik za Operaciju Althea EUFOR, boravio je 10. i 11. lipnja 2020. u bazi Butmir kako bi stekao neposredni uvid u trenutačnu situaciju u Bosni i Hercegovini, što će biti od ključne važnosti pri donošenju odluke da li da se održi vježba‘Brzi odgovor 20’. Posjet prethodi finalnoj koordinacijskoj konferenciji, koja će biti održana sljedećeg tjedna.

S general-pukovnikom Rittimannom u posjet je došao i njegov nasljednik, general-bojnik Brice Houdet, koji će mjesto operativnog zapovjednika za Operaciju Althea EUFOR preuzeti u srpnju ove godine, nakon što bude promaknut.

General-bojnik Reinhard Trischak izjavio je: “Današnji posjet potvrda je razine važnosti koji ima predstojeća vježba‘Brzi odgovor 20’ ovoga ljeta. Bila je ovo odlična prilika da operativni zapovjednik u potpunosti sagleda sposobnosti koje EUFOR ima na raspolaganju i izazove rada pod ograničenjima koje nameće COVID-19.”

Planiranje ovogodišnje vježbe nastavljeno je usprkos teškoćama koje je donijela pandemija COVID-19. Ovi izazovi prevazilaze se tako što se konvencionalni sastanci i konferencije sada održavaju kao video-konferencije.
Ove godine proces planiranja uključuje i dodatni element mjera koje će osigurati da se vježba održi na način koji je siguran za sudionike i lokalne zajednice u područjima održavanja vježbe širom zemlje.

‘Brzi odgovor 20’ je paneuropska vježba, planirana da se održi krajem kolovoza i početkom rujna 2020. godine. Svrha ove godišnje vježbe je da provjeri operativnu sposobnost EUFOR-a, raspoređivanje pričuvnih snaga stacioniranih izvan BiH (‘snage preko horizonta’) te uspješnost planova za nepredviđene situacije, kako bi se osigurala EUFOR-ova sposobnost da u svakom trenutku izvršava svoj mandat sukladno Rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih narodabr. 2496 (2019).

Kopirati
Drag cursor here to close