Nastavak

OHR reagirao na reisove izjave: ''Nema ničeg što bi situaciju u 2023. godini moglo povezati s užasnim okolnostima 1992''

''Institucije Bosne i Hercegovine su mjesto za političke rasprave. Nema potrebe da ih se brani oružjem.''
Vijesti / Flash | 06. 03. 2023. u 18:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović gostovao u emisiji "Sasvim iskreno" na MTV Igman u kojoj je, između ostalog, govorio i državi BiH i "branjenju državnih institucija", ali i zemlje u slučaju da "institucije padnu", uslijedile su brojne reakcije, ali i osude. Reagirao je i Ured visokog predstavnika u BiH.

U OHR-u ističu da osobe koje su odgovorne za promicanje pozitivnog razvoja u BiH trebaju naglasiti da nema ničeg što bi situaciju u 2023. godini moglo povezati sa ''užasnim okolnostima 1992'', prenosi N1.

''Institucije Bosne i Hercegovine su mjesto za političke rasprave. Nema potrebe da ih se brani oružjem. Postoji snažno i održivo opredjeljenje, kako na međunarodnom tako i na domaćem nivou, u pogledu funkcioniranja institucija'', naglasili su iz OHR-a.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je da u izjavama reisa nije pronašao ništa ratnohuškačko.

Podsjetimo, jutros su reagirali dužnosnici iz RS, ali i HNS koji su osudili izjavu reisa, a poruku je uputio i Dragan Čović, lider HDZ-a. Upućen je i poziv bošnjačkim političkim liderima da se ograde od ovakvih izjava.

Kopirati
Drag cursor here to close