Pjesma sa skupa u Banja Luci

OHR i EU osudile prijetnje upućene Christianu Schmidtu

''Spomenuto ponašanje nije bilo najsvjetliji trenutak, ni za RS ni za BiH u cjelini. Što se tiče pitanja jesu li sami sudionici događaja prekršili ikakav zakon, o njemu treba odlučiti policija i tužitelji."
Vijesti / Flash | 21. 04. 2022. u 18:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

OHR i Delegacija EU u BiH reagirali su zbog pjesme koja se mogla čuti jučer na skupu u Banjoj Luci, a u kojoj se prijeti smrću visokom predstavniku Christianu Schmidtu. Naveli su kako snažno podržavaju slobodu izražavanja, ali istovremeno žale zbog činjenice da su najviši dužnosnici BiH i RS-a sebi dopustili da se zateknu u ovako degutantnoj situaciji.

"Pozicije autoriteta nose odgovornost da služe kao primjer za izgradnju političkog diskursa i odnosa među ljudima. Spomenuto ponašanje nije bilo najsvjetliji trenutak, ni za RS ni za BiH u cjelini. Što se tiče pitanja jesu li sami sudionici događaja prekršili ikakav zakon, o njemu treba odlučiti policija i tužitelji", naveli su.

Iz Delegacije EU u BiH kazali su da u potpunosti podržavaju pravo građana na mirno okupljanje i slobodno izražavanje svog mišljenja, ali najoštrije osuđuju prijetnje smrću upućene visokom predstavniku Schmidtu tijekom jučerašnjeg prosvjedau Banjoj Luci.

"Ove prijetnje su potpuno neprihvatljive i neopravdane u svakom demokratskom društvu. Politički lideri imaju posebnu odgovornost za smirivanje, a ne raspirivanje tenzija, i ne treba da sudjeluju u toleriranju ili podržavanju poticanja na nasilje."

Ranije danas su reagirala i veleposlanstva SAD-a i Velike Britanije koje su također najoštrije osudile ovaj čin u središtu Banje Luke.

 

Kopirati
Drag cursor here to close