Kazna zatvora

Odbijena apelacija Mrđe, osuđenog za zločine u Prijedoru

Prvostupanjskom presudom iz studenog 2018. je osuđen na 15 godina zatvora.
Vijesti / Flash | 30. 03. 2021. u 11:52 BIRN BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu Darka Mrđe, osuđenog na 20 godina zbog zločina počinjenih u Prijedoru, obrazloživši da ne postoji ništa što bi uputilo na zaključak da je Državni sud prilikom odmjeravanja jedinstvene kazne zatvora doveo u pitanje pravičnost postupka.

Apelacijsko vijeće Suda BiH u kolovozu 2019. izreklo je Mrđi jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora, objedinivši mu kaznu s onom koja mu je izrečena u Haškom tribunalu.

''Darku Mrđi je za krivično djelo ‘zločini protiv čovječnosti’ utvrđena kazna zatvora od 15 godina, te ga je Sud, uzimajući kao utvrđenu kaznu zatvora od 17 godina izrečenu presudom Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju 20 godina'', priopćeno je ranije iz Suda.

Sud BiH je u izrečenu jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina uračunao vrijeme koje je Mrđa proveo na izdržavanju kazne zatvora izrečene pred MKSJ-om u periodu od 13. lipnja 2002. do 10. listopada 2013. godine.

Prvostupanjskom presudom iz studenog 2018. je osuđen na 15 godina zatvora, javlja detektor.ba.

U prosincu 2019. godine Interpol je raspisao potjernicu za Mrđom, kojeg su u travnju 2020. godine službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili u Prijedoru. Tada je navedeno da će ''uhićena osoba biti predana Kazneno-popravnom zavodu Foča u dalju nadležnost''.

Obrazlažući navode o povredi prava, Mrđa je u apelaciji naveo kako smatra da je Sud BiH prekršio Krivični zakon Bosne i Hercegovine, te je istaknuo da je nakon izdržane dvije trećine kazne odlukom predsjednika MKSJ-a prijevremeno pušten na slobodu.

Kako je naveo u apelaciji, odlukom o prijevremenom puštanju na slobodu nije pomilovan, izrečena kazna zatvora pred MKSJ-om nije ublažena niti je oslobođen dijela kazne. Smatra da se radilo o uvjetnom otpustu pa se na izdržavanju kazne izrečene pred MKSJ-om nalazio do 13. lipnja 2019. godine.

Prema njegovom mišljenju, propust Suda BiH da pri odmjeravanju jedinstvene kazne računa kao vrijeme provedeno na izdržavanju kazne po presudi MKSJ-a od 17 godina, odnosno period od 13. lipnja 2002. do 13. lipnja 2019., a ne samo period od 23. lipnja 2002. do 10. listopada 2013. godine, rezultirao je kršenjem njegovog prava na pravično suđenje.

Ustavni sud je u svojoj odluci naveo da u okolnostima konkretnog slučaja nema ništa što bi uputilo na zaključak da je prilikom uračunavanja izdržane kazne zatvora u jedinstvenu kaznu prekršio materijalno pravo na način koji bi doveo pitanje pravičnost postupka protiv Mrđe.

''Ustavni sud zaključuje da ne postoji kršenje prava na pravično suđenje iz Ustava Bosne i Hercegovine i Europske konvencije kada u okolnostima konkretnog slučaja nema ništa što bi uputilo na zaključak da je Sud BiH prilikom uračunavanja izdržane kazne zatvora izrečene od strane MKSJ-a u jedinstvenu kaznu zatvora prekršio materijalno pravo na način koji bi doveo u pitanje pravičnost postupka protiv apelanta'', navodi se u odluci.

Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće.

Kopirati
Drag cursor here to close