Imenovanja

VSTVBiH imenovao nositelje pravosudnih funkcija

Na poziciju dodatnog suca Suda Bosne i Hercegovine imenovan je Mirko Božović.
Vijesti / Flash | 25. 03. 2021. u 17:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) je tokom drugog dana sjednice, koja se održava 24. i 25. ožujka u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju nositelja pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Tako je na poziciju predsjednika Općinskog suda u Kalesiji imenovana Dražena Pejanović, na poziciju predsjednika Općinskog suda u Gračanici Meliha Hadžihasanović, a na poziciju glavnog tužitelja Kantonalnog tužiteljstva u Zenici Vesna Kaknjo.

Istovremeno, Smajo Šabić imenovan je na poziciju suca Kantonalnog suda u Sarajevu, Dženana Hadžiomeragić na poziciju dodatnog suca Kantonalnog suda u Sarajevu, Snježana Maksumić na poziciju suca Općinskog suda u Čapljini, a Mirsad Ahmetović na poziciju vršitelja dužnosti predsjednika Općinskog suda u Goraždu.

Na poziciju dodatnog suca Suda Bosne i Hercegovine imenovan je Mirko Božović.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTVBiH je uzeo u obzir kriterije poput stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTVBiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nositelji pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 19. travnja.

Kopirati
Drag cursor here to close