Začarani krug

Ponovno najviše prijava korupcije u državnoj upravi, pravosuđu i zdravstvu

Građani su najčešće ukazivali na nepravilnosti u postupcima zapošljavanja, nepostupanje inspekcijskih organa, ali i na kršenje propisa o zaštiti osobnih podataka.
Vijesti / Flash | 11. 03. 2021. u 12:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom prošle godine najveći broj prijava korupcije koji je stigao na adresu Centra za pružanje pravne pomoći Transparency International u BiH (TIBiH) odnosio se na sektore državne uprave, pravosuđa i zdravstva.

Na besplatnu liniju za prijavu korupcije primljeno je 1.985 poziva građana,  a od ukupno 240  slučajeva korupcije, u kojima je TIBiH postupao, 100 se odnosilo na državnu upravu.

Građani su najčešće ukazivali na nepravilnosti u postupcima zapošljavanja, nepostupanje inspekcijskih organa, ali i na kršenje propisa o zaštiti osobnih podataka.

Brojne žalbe na sektor pravosuđa odnose se na dužinu trajanja sudskih postupaka, a primjetno je kako se građani i dalje u velikom broju žale na neprimjereno ponašanje nosilaca pravosudnih funkcija.

Tako je, naprimjer, TIBiH podnio disciplinske pritužbe protiv suca Okružnog suda u Banja Luci zbog propusta u predmetu aktivista grupe "Pravda za Davida" koji su pokrenuli postupak za zaštitu Ustavom jamčenih prava uslijed policijske represije.

"Predmet hitnog karaktera je trajao više od šest mjeseci, a suci nisu dopustili stranci pristup predmetu nakon što su donijeli odluku. Također, glavni tužitelj Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije javno je opomenut nakon pritužbe TIBiH jer je iznajmljivao poslovne prostore odvjetnicima", ističu iz  TIBiH-a.

U godini izbijanja pandemije i zdravstvene krize bez presedana, povećan je broj prijava na sektor zdravstva. Dobar dio ih se odnosio na sporne nabavke medicinske opreme, kao i sumnje u nepoštene prakse zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama.

Zabilježen je i veliki broj prijava u oblasti obrazovanja, posebno roditelja koji su sumnjali na stranačko zapošljavanje nastavnog kadra.

"Značajno je istaknuti kako je, nakon prijave TI BIH protiv Srđana Amidžića i Borisa Jerinića zbog zloupotrebe djece za političku promociju, reagirao Ombudsman za djecu RS koji je u preporuci Ministarstvu prosvjete i kulture RS konstatirao kako je to ministarstvo propustilo provedbu postupka nadzora u odgojno-obrazovnim ustanovama", navode. 

Također,  nakon postupanja TIBIH, Ombudsman za ljudska prava BiH naložio je Vladi RS da privatnim vrtićima iz Banje Luke omogući korištenje prava na novčanu pomoć jer su bili diskriminirani zbog tvrdnje Gradske uprave da im nije bio zabranjen rad – navodi se.

TIBiH u 2020. godini je tužio 19 institucija jer nisu dostavile informacije koje su zahtijevane na osnovu Zakona o slobodi pristupa informacijama, a dobio je čak 16 upravnih sporova po tužbama iz ranijih godina.

Video: Obitelj Grabo - Začarani krug

TIBiH je dobio pred Sudom BiH spor protiv Tužiteljstva BiH jer su odbijali dostaviti informaciju o broju presigniranih predmeta u 2018. i prvoj polovici 2019. godine.

"Tužiteljstvo BiH prvo je tvrdilo da ne posjeduje te informacije, ali je Sud BiH u presudi zaključio da je nesporno da ih posjeduju i da se takve informacije moraju ustupiti jednoj organizaciji u čijem je mandatu borba protiv korupcije i koja ima ulogu "društvenog čuvara". Presignacije su značajan koruptivni rizik jer omogućuju glavnim tužiteljima da, na bitnim predmetima, postave njima podobne tužitelje", navode iz TIBiH-a.

Posebno zabrinjava povećani broj prijava građana koje se odnose na oblast građevinarstva i urbanizma gdje često vlasnici parcela, koji se graniče sa nelegalno sagrađenim objektima, vode dugogodišnje pravne borbe protiv bespravne gradnje.

Obrazac je u svim predmetima sličan i obično bi prvo urbanističko-građevinski inspektori odbijali izaći odmah na teren po prijavi zainteresiranih građana, a onda im u nekim slučajevima ne bi dopustili ni da sudjeluju u samom postupku – ističe se u priopćenju za javnost.

TI BiH još od 2003. godine pruža pravnu pomoć građanima koji se bore protiv korupcije. Do sad se obratilo TIBiH više od 20.000 građana, uglavnom putem broja 0800 55-555.

Kopirati
Drag cursor here to close