12 godina za zločin u Uzdolu

Obitelji žrtava ogorčene: Sramota, ovo je sudska farsa

Buza je optužen po zapovjednoj odgovornosti i osuđen jer "nije poduzeo nužne i razumne mjere da počinitelji zločina budu kažnjeni".
Vijesti / Flash | 30. 09. 2019. u 17:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši časnik Armije Bosne i Hercegovine Enver Buza osuđen je u ponedjeljak u prvostupanjskom postupku na dvanaest godina zatvora nakon što je pred Sudom BiH proglašen krivim za ratne zločine počinjene nad civilima hrvatske nacionalnosti u hercegovačkom selu Uzdol.

Masakr u Uzdolu pripadnici Armije BiH počinili su 14. rujna 1993. U napadu na to selo, kako je navedeno u optužnici, ubijeno je 27 mještana Hrvata. Buza je optužen po zapovjednoj odgovornosti i osuđen jer "nije poduzeo nužne i razumne mjere da počinitelji zločina budu kažnjeni".

Optužnica 

Buzu (72) optužnica je teretila na temelju činjenice je tijekom rata u Bosni i Hercegovini, u razdoblju dok su trajali oružani sukobi između Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), bio zapovjednikom Samostalnog bataljuna "Prozor" Armije BiH te je u toj ulozi imao i stvarnu i efektivnu kontrolu nad pripadnicima policije iz Prozora koji su napali selo Uzdol.

U optužnici stoji kako su vojnici i policajci pod Buzinim zapovjedništvom u zaseocima Križ, Zelenike i Raići "na okrutan i svirep način" ubili civile hrvatske nacionalnosti. Buza je nakon toga propustio poduzeti nužne i razumne mjere da počinitelji tih zločina budu kažnjeni.

Među ubijenima su bili starci od 80 godina, a najmlađa žrtva imala je samo deset godina.

Prema podacima udruga prognanih Hrvata iz Uzdola tamo je zapravo ubijeno 29 civila, kao i 12 pripadnika HVO.

Foto: Rama-Prozor.info / Uzdol

Sudsko vijeće kojim je predsjedavala sutkinja Željka Marenić ocijenilo je kako je nedvojbeno da su sve žrtve vojnika i policajaca pod Buzinim zapovjedništvom bili civili te kako zločin koji je nad njima počinjen predstavlja jasno kršenje međunarodnog humanitarnog prava koji nalaže zaštitu civila tijekom ratnih sukoba.

Tijekom izricanja presude čuli su se žamor, uzdasi i negodovanje oko 40 članova obitelji, rodbine i prijatelja ubijenih hrvatskih civila koji su organizirano došli u sudnicu.

'Sudska farsa'

Kazamir Zelenika, kojem je ubijeno nekoliko članova obitelji i rođaka je kazao: "Sramota. Ovo je sudska farsa. Prvo su u Haagu oslobodili glavnoga zapovjednika ABiH Sefera Halilovića, koji je i zapovjedio napad na Uzdol, a sada su blago osudili Buzu. Pa gdje su počinitelji. Neki naši susjedi slobodno hodaju Ramom ili susjednim općinama", izjavio je za Hinu Zelenika.

I Miro Vlajčić je ogorčen presudom Enveru Buzi. "Cijeli vrh tadašnje RBIH i Glavni stožer ABiH su znali za akciju i dobro su bili upućeni da se u Uzdolu dogodio strašan zločin nad Hrvatima. To se lako vidi i iz iskaza brojnih svjedoka koji su potvrdili tko je i na koji način izdavao zapovijedi Buzi. I sada osuđen je samo jedan čovjek. Počinitelji slobodno šetaju i prkose žrtvama“, kazao je za Vlajčić.

Foto: Rama-Prozor.info / Uzdol

U završnoj riječi na suđenju koje je počelo još 2016. Buza je kazao kako žali zbog nedužnih žrtava, ali je zanijekao kako osobno snosi bilo kakvu odgovornost za zločine u Uzdolu.

Buza je prva osoba koja je osuđena za zločin u Uzdolu, a nitko od izravnih počinitelja do danas nije procesuiran.

Ti su zločini počinjeni u sklopu operacije "Neretva '93", kojom je tada zapovjedao osobno ratni načelnik glavnog stožera Armije BiH Sefer Halilović. Tijekom procesa koji je protiv njega vođen pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Halilović je oslobođen svake odgovornosti jer je taj sud zaključio kako on nije imao stvarnu kontrolu nad postrojbama na terenu.

Kopirati
Drag cursor here to close