Stravičan zločin Armije BiH

Obilježena 26. obljetnica stradanja 41 Hrvata u Uzdolu

Nezapamćeni zločin toga, 14. rujna 1993. godine pamti se po napadu Armije BiH kada je u Uzdolu ubijena 41 osoba, 29 civila i 12 pripadnika HVO-a.
Vijesti / Flash | 14. 09. 2019. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu je u Uzdolu, općina Prozor-Rama, obilježena 26. godišnjica ratnog zločina pripadnika Armije BiH nad hrvatskim civilima i pripadnicima HVO-a.

Nezapamćeni zločin toga, 14. rujna 1993. godine pamti se po napadu Armije BiH kada je u Uzdolu ubijena 41 osoba, 29 civila i 12 pripadnika HVO-a.

Program obilježavanja 26. obljetnice započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Memorijalnom centru, a sveto misno slavlje predvodio je mons. Ilija Janjić, kotorski biskup.

Video: Uzdol 41 - dokumentarni film

Obilježavanju obljetnice u Uzdolu nazočili su predstavnici braniteljskih udruga, kulturnog i vjerskog života te dužnosnici zakonodavne i izvršne vlasti svih razina u Bosni i Hercegovini, koje je predvodio predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH Dragan Čović.

Pripadnici Prozorske bojne Armije BiH su u sklopu operacije ''Neretva 93.'', 14. rujna 1993. godine napali mjesto Uzdol i pri tome počinili stravičan ratni zločin na okrutan način ubivši 41 osobu katoličke vjere i hrvatske nacionalnosti. Među žrtvama se nalazilo 29 civila, od kojih je najmlađa žrtva imala 10, a najstarija 87 godina te 12 pripadnika HVO-a.

Pred Sudom BiH, pri Odjelu za ratne zločine, vodi se postupak protiv jednog pripadnika Armije BiH, a presuda za pokolj Hrvata u Uzdolu zakazana je za 27. rujna, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close