Sud BiH

Buza osuđen 12 godina zatvora zbog zločina na Uzdolu

Enver Buza proglašen je je krivim za zločin u Uzdolu i Izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od 12 godina!
Vijesti / Flash | 30. 09. 2019. u 12:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Enver Buza na Sudu BiH

Enver Buza osuđen je na 12 godina zatvora za zločine počinjene u Uzdolu.

Prema optužnici, pripadnici Samostalnog bataljona Prozor su 14. rujna 1993. godine napali selo Uzdol i u zaseocima Križ, Zelenike i Raiči na okrutan i svirep način ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Enveru Buzi je, kao zapovjedniku Samostalnog bataljona Prozor Armije BiH, na teret stavljeno da je propustio poduzeti mjere da počinitelji budu kažnjeni.

Vijeće je utvrdilo da je Buza, kao vršitelj dužnosti zapovjednika Samostalnog bataljona Prozor Armije BiH, imao stvarnu i efektivnu kontrolu nad jedinicom koja je 14. rujna 1993. godine u ranim jutarnjim satima izvršila napad na selo Uzdol gdje je na okrutan i svirep način ubijeno 27 civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je najmlađa žrtva imala deset godina.

''Utvrđeno je da su u napad izvršile jedinice Samostalnog bataljona pod kontrolom Buze, kao i dio pripadnika policije, koji su također bili pod kontrolom optuženog... Jedini zaključak Vijeća jeste da su stradali žrtve bili civili koji nisu sudjelovali u borbenim djelovanjima'', kazala je predsjedavajuća sutkinja Željka Marenić.

Buza je presudom oslobođen obaveze plaćanja troškova postupka, a Obitelji žrtava su upućeni na parnicu.  Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u studenom 2016. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close