Konjic

Obilježeno 26. godina od stradanja civila u Bradini

Obilježeno je 26 godina od stradanja 40 civila srpske nacionalnosti.
Vijesti / Flash | 25. 05. 2018. u 12:13 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polaganjem cvijeća i služenjem liturgije u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Bradini kod Konjica obilježeno je 26 godina od stradanja 40 civila srpske nacionalnosti.

Nedeljko Mitrović, predsjednik Organizacije  obitelji zarobljenih, poginulih branitelja i nestalih civila Republike Srpske, naveo je da je 25. svibnja 1992. godine u Bradini stradalo 40 osoba. Istaknuo je da su posmrtni ostaci 22 osobe ekshumirani iz jedne grobnice, ostatak sa drugih lokacija, a da se pet osoba još uvijek vodi kao nestalo, piše Birn.

Mitrović je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) istaknuo da nema povjerenja u Strategiju za rad na predmetima ratnih zločina, odnosno u rad Tužiteljstva BiH, da donese pravdu za žrtve zločine u Bradini.

''Očito da nam je Tužiteljstvo totalno inertno i ispolitizirano. Vjerojatno su sve tri nacionalne strane nezadovoljne, ali ja govorim ispred ove moje'', rekao je Mitrović.

Sud BiH je u travnju ove godine potvrdio optužnicu protiv Zdenka Grbavca i Željka Šimunovića, optuženim da su kao pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) od polovice svibnja 1992. do početka svibnja 1993. pomagali i počinili progon srpskog stanovništva na području općine Konjic i to ubojstvima, mučenjem, nanošenjem velikih patnji fizičke i psihičke prirode.

Kako je ranije priopćeno iz Državnog tužiteljstva, Grbavac i Šimunović su u Bradini naoružani automatskim oružjem iz kolone izdvojili trojicu zarobljenih civila srpske nacionalnosti, odveli ih u pravcu pravoslavne crkve, te je Grbavac u dvorištu jedne kuće pucajući iz vatrenog oružja osobno ubio trojicu muškaraca srpske nacionalnosti. Šimunoviću Tužilaštvo na teret stavlja i da je sudjelovao u mučenju i premlaćivanju jednog zatočenika srpske nacionalnosti.

Grbavac i Šimunović su se polovicom svibnja u Sudu BiH izjasnili da nisu krivi za zločine koji im se stavljaju na teret. Suđenje optuženim bi trebalo početi u sljedećem razdoblju.

Sud BiH je početkom ožujka ove godine potvrdio optužnicu protiv Esada i Agana Ramića, Šefika Nikšića, Adnana Alikadića, Mitka Pirkića, Redžu Balića, Hameda Lukomirka, Safaudina Ćosića, Muhameda Cakića, Ismeta Hebibovića, Almira Padalovića, Enesa Jahića te Senadina Ćibu. Optužnica ih tereti da su 1992. i 1993. godine počinili progon srpskog stanovništva s područja Konjica i to ubojstvima više desetina civila, silovanjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, Ramić i ostali su odgovorni i za protupravna zatočenja većeg broja žrtava srpske nacionalnosti iz grada Konjica i okolnih sela, među kojima je i Bradina.

Ova djela su, kako je navedeno, optuženi počinili u svojstvu zapovjednika i pripadnika struktura Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), Teritorijalne obrane (TO), Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) i paravojnih formacija.

Ramić i drugi su se u travnju izjasnili kao nevini, a početak suđenja se očekuje u sljedećem razdoblju.

Pred Sudom BiH vodio se postupak protiv Miralema Macića za zločine počinjene u Bradini, ali je obustavljen nakon što je optuženi preminuo.

Kopirati
Drag cursor here to close