30. godišnjica

Obilježena godišnjica stradanja hrvatskih branitelja na Oklajnici

Obilježavanju stradanja hrvatskih branitelja na Pomenu nazočili su predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja općine Tomislavgrad...
Vijesti / Flash | 18. 12. 2023. u 08:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji udruga proisteklih iz Domovinskoga rata i župe Svetog Ilije u Doljanima na Pomenu u nedjelju je svetom misom zadušnicom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena trideseta godišnjica stradanja hrvatskih branitelja iz sastava HVO brigade Kralj Tomislav iz Tomislavgrada.

Obilježavanju stradanja hrvatskih branitelja na Pomenu nazočili su predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja općine Tomislavgrad, rodbina, prijatelji, suborci, ratni zapovjednici te predstavnici društvenog i političkog života Tomislavgrada.

Po riječima ratnog zapovjednika Boška Papića, 16. prosinca 1993. na platou Oklajnice iznad Doljana u napadu Armije BiH ubijani su Ljiljana Zrno (1962.), Ivan Petrović (1961.) i Ivan Radoš (1964.).

- Pješački napad iz pravca releja počeo je u 11:25, a zbog smanjene vidljivosti protivnički vojnici primijećeni su tek 20-tak metara ispred naših položaja. Sva stražarska mjesta bila su spremna i na vrijeme reagirala. Bliska borba trajala stotinjak minuta, kada je protivnik bio prisiljen na povlačenje - kazao je Papić.

U tim borbama život je izgubio Ivan Petrović, a nakon što je ekipa saniteta uhvaćena u zasjedu poginuli su pripadnica saniteta Ljilja Zrno, te pripadnik 1. satnije 1. bojne Ivan Radoš.

Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata Tomislavgrad 2014. godine postavila je spomen-ploču na kojoj su upisana imena hrvatskih branitelja stradalih upravo na ovome mjestu iz sastava tomislavgradske ratne brigade Kralj Tomislav.

Kopirati
Drag cursor here to close