Ratni zločin

Obilježena 30. obljetnica zločina nad Hrvatima

Uz obitelji tragično stradalih 1993. godine, brojna izaslanstva mirnom kolonom sjećanja su položili cvijeće i zapalili svijeće na spomen obilježju.
Vijesti / Flash | 22. 12. 2023. u 17:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svetom misom u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Dubravici, potom kolonom sjećanja ispred crkve sv. Leopolda Mandića do spomen obilježja i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju Križančevo Selo te opijelom za sve poginule branitelje i civile, u petak je obilježena 30. obljetnica ratnog zločina Armije BiH nad Hrvatima u Križančevu Selu.

Sveto misno slavlje za žrtve Križančeva Sela, kao i opijelo na spomen obilježju, predvodio je viteški župnik fra Velimir Bavrka koji je pozvao na zajedništvo kazavši da se samo na takav način može opstati u budućnosti.

Uz obitelji tragično stradalih 1993. godine, brojna izaslanstva mirnom kolonom sjećanja su položili cvijeće i zapalili svijeće na spomen obilježju, piše viteški.ba.

Križančevo Selo nadomak Viteza je najveće stratište Hrvata u BiH. Samo u jednom danu, 22. prosinca 1993. ubijena su 64 pripadnika HVO-a i hrvatska civila, a među njima žene, nenaoružane starije osobe.

Za zločin u Križančevu selu 2019. godine podignuta je optužnica protiv osmorice nekadašnjih pripadnika i zapovjednika Armije BiH. Ove godine je izrečena prvostupanjska presuda kojom je na 20 godina zatvora osuđen bivši pripadnik ARBiH Almir Sarajlić, dok su ostali oslobođeni odgovornosti.

Lider HDZ-a Dragan Čović kazao je da mu je drago što se okupio veliki broj ljudi da svjedoče život, na ovoj velikoj obljetnici zločina u Križančevom selu.

"Davno je došlo vrijeme da sve žrtve u Bosni i Hercegovini imaju dostojno mjesto gdje će biti pokopani, kao i da svi oni koji su izvršili te zločine, odnosno naređivali ih, također da za to odgovaraju. Time ćemo pokazati da funkcioniramo kao država, da imamo pravnu državu, i vratimo vjeru da možemo živjeti zajedno", poručio je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close