Nada Radovan Tomanić

FBI uhitio bivšu pripadnicu postrojbe "Zulfikar" Armije BiH

Tomanić (51), je osumnjičena da je kao pripadnica postrojbe sudjelovala u zlostavljanju zarobljenika srpske nacionalnosti u logoru na planini Igman.
Vijesti / Flash | 02. 12. 2023. u 15:07 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / FBI

Američka državljanka podrijetlom iz BiH Nada Radovan Tomanić uhićena je u Morgantownu u Zapadnoj Virdžiniji pod sumnjom da je prikrila svoju ulogu tijekom rata u BiH kao pripadnica zloglasne postrojbe “Zulfikar”, objavilo je Ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih Država - prenijela Hina.

Postrojba “Zulfikar” kojom je zapovijedao Zulfikar Ališpago, djelovala je u sastavu Armije BiH, no zloglasna je zbog ratnih zločina koje su počinili njezini pripadnici uključujući pokolj u hercegovačkom selu Trusina ize 1993. godine gdje su ubili 24 hrvatska civila i pripadnike HVO koji su se prije toga predali.

Tomanić (51), je osumnjičena da je kao pripadnica te postrojbe sudjelovala u zlostavljanju zarobljenika srpske nacionalnosti u logoru na planini Igman.

Usto je Tomanić, koja je u SAD stigla 1997. kao izbjeglica, zatajila svoju ratnu prošlost pri podnošenju zahtjeva za američko državljanstvo koje je stekla 2012. godine, što je po američkim zakonima kažnjivo.

Sada joj zbog toga prijete dvije optužnice i za svaku može biti osuđena na po 10 godina zatvora, a to bi značilo i automatsko oduzimanje državljanstva SAD.

Ratnu prošlost Nade Tomanić istražitelji FBI otkrili su uz pomoć ministarstava pravosuđa BiH i Srbije te Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT), sljednika Haaškog tribunala, stoji u priopćenju Ministarstva pravosuđa SAD.

''FBI, naši međunarodni partneri i Centar za kršenje ljudskih prava i ratne zločine pri Ministarstvu domovinske sigurnosti odlučni su istražiti sve slučajeve kršenja ljudskih prava bez obzira gdje i koliko davno su oni počinjeni'', istaknuli su uz poziva svima koji znaju za osobe povezane s kršenjima ljudskih prava da ih prijave.

Kopirati
Drag cursor here to close