Povlačenje Dodika?

NSRS odgodila prijenos nadležnosti i pružila podršku misiji EUFOR-a u BiH

Za predložene zaključke glasalo je 48 poslanika
Vijesti / Flash | 06. 06. 2022. u 21:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina u Narodnoj skupštini Republike Srpske je predložila i usuglasila niz zaključaka, a između ostalih traži se da se za još šest mjeseci odloži vraćanje nadležnosti, te je izražena podrška produženju Misije Althea EUFOR u Bosni i Hercegovini.

U zaključcima se navodi kako NSRS traži od predstavnika RS u “zajedničkim” institucijama BiH da glasaju protiv uvođenja sankcija Rusiji i da zastupaju neutralni stav Bosne i Hercegovine, ali i Republike Srpske, u rusko-ukrajinskom sukobu, a u skladu sa zaštitom interesa RS.

Također, NSRS smatra da je Misija ALTHEA potrebna u cilju očuvanja mira i stabilnosti i da treba da ostane u BiH u skladu sa mandatom koji joj rezolucijom daje Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Zanimljiv je i zaključak prema kojem NSRS konstatira da je “primjena Zaključaka u vezi s Informacijom o prijenosu nadležnosti sa RS na nivo BiH, od 10. decembra 2021. godine, odlaže za šest mjeseci kako bi se izbjeglo dodatno usložnjavanje vanjskopolitičke pozicije RS u složenim geopolitičkim okolnostima”.

Zaključci

Zaključci

  1. Narodna skupština Republike Srpske usvaja Informaciju o međunarodnoj, političkoj i sigurnosnoj situaciji - mjesto i uloga Republike Srpske.
  2. Republika Srpska ostaje posvećena očuvanju mira u BiH i regiji kroz suradnju na regionalnim integracijskim i sigurnosnim inicijativama, te podržava uključenje BiH u inicijativu "Otvoreni Balkan".
  3. Republika Srpska je opredijeljena za poštovanje, pridržavanje i sprovođenje Daytonskog sporazuma kao i za integraciju BiH i Republike Srpske u Europsku uniju, uz poštovanje principa međusobnog uvažavanja, te smatra da su ova dva procesa kompatibilna i da se međusobno nadopunjavaju.
  4. Narodna skupština Republike Srpske konstatira da je donošenje odluka o sukobu između Rusije i Ukrajine u nadležnosti Predsjedništva BiH i da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji.
  5. Vođenje vanjske politike BiH je u nadležnosti Predsjedništva BiH i samo odluke donijete konsenzusom i na ustavan način u Predsjedništvu BiH mogu biti smatrane za službeni stav BiH o vanjskopolitičkim pitanjima, te u skladu s tim osuđuje jednostrane postupke i istupanja predstavnika institucija BiH mimo službenih stavova.
  6. Narodna skupština Republike Srpske traži od predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucija BiH da glasaju protiv uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji i da zastupaju neutralan stav BiH i Republike Srpske u rusko-ukrajinskom sukobu, a u skladu sa zaštitom interesa Republike Srpske.
  7. Narodna skupština Republike Srpske smatra da je misija ALTEA potrebna u cilju očuvanja mira i stabilnosti i da treba da ostane u BiH u skladu s mandatom koji joj rezolucijom daje Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.
  8. Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da poduzme sve mjere kako bi osigurala svim građanima Republike Srpske dovoljnu količinu životnih namirnica, energenata i električne energije, te ublažila inflatorni udar na životni standard građana.
  9. Narodna skupština Republike Srpske konstatira da se primjena Zaključaka u vezi s Informacijom o prijenosu nadležnosti s Republike Srpske na razinu BiH, od 10.12.2021. godine, odlaže za šest mjeseci kako se izbjeglo dodatno usložnjavanje vanjskopolitičke pozicije Republike Srpske u složenim geopolitičkim okolnostima.
  10. Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja.

Sve zaključke predložili su klubovi poslanika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i Poslanička grupa NDP.

Kopirati
Drag cursor here to close