Napad na novinare

Novinari u Banja Luci zabrinuti za sigurnost svojih obitelji

Izrazili su zabrinutost zbog napada na imovinu novinara i strah za svoje obitelji, navodeći da Milorada Dodika smatraju odgovornim za atmosferu linča prema novinarima.
Vijesti / Flash | 09. 03. 2023. u 16:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su u srijedu navečer oštećeni automobili novinara Aleksandra Trifunovića i Nikole Morače, kao i automobil portala Buka, banjalučki novinari, okupljeni danas ispred Palate Republike, izrazili su zabrinutost zbog napada na imovinu novinara i strah za svoje obitelji, navodeći da Milorada Dodika smatraju odgovornim za atmosferu linča prema novinarima.

Banjalučki novinari okupili su se danas ispred Palate Republike jer su jučer oštećeni privatni automobili urednika portala Buka, Aleksandra Trifunovića i novinara Euro Blica, Nikole Morače, kao i službeni automobil portala Buka.

Bespomoćni

“Ja se ne osjećam dobro, uznemiren sam. Do sada sam na udaru bio ja kao urednik portala i naš medij, ali ovo je prvi put da se nešto ovako događa u blizini moje obitelji“, rekao je Trifunović.

Dodao je da se osjeća bespomoćno, da policija jeste brzo reagirala i, srećom, postoji snimak na kojem se vide lica koja uništavaju automobile, prenosi BIRN.

Morača kaže da su mu u banjalučkoj policiji rekli da će sve učiniti da otkriju identitet napadača. I on kaže da se osjeća ugroženo, posebno zbog obitelji i djece, kao i da se nada da će napadač biti uskoro pronađen. Ne zna što točno može biti povod za napad.

“Od ovog što se događa sa mnom u posljednje vrijeme, do ovog najavljenog zakona o kriminalizaciji klevete. Naravno tu je i izjava gospodina Dodika od juče gdje su novinari proglašeni ‘spodobama’, tako da ima mnogo stvari koje bi mogle uticati na ovo ponašanje nepoznate osobe“, rekao je Morača, od kojeg je policija prije nekoliko dana tražila da im otkrije identitet izvora, oduzevši mu telefon.

Spodobe i reketaši

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, jučer je, komentirajući zahtjeve novinara da Nacrt izmjena Krivičnog zakonika RS-a koji, između ostalog, predviđa kriminalizaciju klevete bude povučen iz procedure, govorio o novinarima “kao spodobama i reketašima“. Posebno je etiketirao pojedine novinare kao one “koji brane klevetu i laž“.

Dodik je danas osudio napad na imovinu novinara, kazavši da očekuje od policije da razriješi slučaj, ali je ponovo targetirao pojedine novinare i medije. Dodik tvrdi da nitko nema razloga da se plaši novog zakona.

“Nećemo razgovarati s onima koji prave spektakle koji ne postoje, posebno s onima kao Trifunović koji je novcem USAID-a kupovao najbolje automobile. U svakom slučaju, žao mi je zbog uznemiravanja njihove djece i apsolutno osuđujem to”, istaknuo je.

“Bit će javna rasprava i svi ćete imati šansu da dođete. Ja sam spreman da sjednem sa svima vama i s ovim bundžijama. Jedini način da se vodi javna rasprava jeste da imamo nacrt. To ništa upereno ni protiv jednog novinara, kako se pokušava predstaviti u javnosti“, rekao je Dodik, dodajući da postoje indicije da su novinari čija su vozila oštećena “i ovi oko njih sami inscenirali takvu aktivnost“.

BIRN Bosne i Hercegovine ranije je pisao da će se, unatoč protivljenju novinarskih udruženja i međunarodnih organizacija, Nacrt izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske koji, između ostalog, predviđa kriminalizaciju klevete, biti naredni tjedan pred poslanicima Narodne skupštine.

Zbrinutost

Među ostalim organizacijama koje su reagirale, Ujedinjene Nacije izrazile su zabrinutost Nacrtom ovih izmjena.

“BiH je bila prva zemlja u regiji koja je ukinula kriminalizaciju klevete 1999. godine, pokazujući da prepoznaje važnost slobode izražavanja u skladu s međunarodnim i europskim vrijednostima. Ove godine se obilježava 75. godišnjica Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, i kriminalizacija klevete bi bila korak unatrag“, navodi se u priopćenju UN-a.

Predsjednik Kluba novinara Banja Luka, Siniša Vukelić, rekao je danas da će novinari posegnuti za svim pravnim mogućnostima kada su nastojanja da se spriječi usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakonika u pitanju. Potvrdio je da su novinari tražili sastanak sa svim šefovima klubova u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

“Ne bježimo ni od protesta, to je legitiman način izražavanja nezadovoljstva nečim. Ovo nije bitka novinara, ovo je bitka građana i aktivista, ali i akademske zajednice. Nevjerojatno je da akademska zajednica nema stav“, rekao je Vukelić.

Podsjetimo, Upravni odbor Vijeća za tisak i online medije u BiH osudili su napade na imovinu urednika portala Buka.com, Aleksandra Trifunovića i novinara Nikole Morače koji su se dogodili u Banja Luci, nedugo nakon opasne i uvredljive izjave predsjednika RS te pozvali nadležne policijske i istražne institucije da što prije otkriju počinitelje napada kako bi zbog sve prisutnije atmosfere javnog linča, spriječili ozbiljnije posljedice po njihov život i profesionalan rad.

Kopirati
Drag cursor here to close