Danijel Simić

Novinar iz RS-a tvrdi da je u Hrvatskoj maltretiran: Dodik i Cvijanović bijesni

Simić je u srijedu izjavio kako mu je hrvatska granična policija na prijelazu Batrovci odbila ulazak u Hrvatsku, a tvrdi kako je prije toga bio satima zadržan na granici te su ga potom ispitivali agenti SOA-e.
Vijesti / Flash | 17. 08. 2023. u 12:10 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i njegova najbliža suradnica Željka Cvijanović optužili su Hrvatsku za kršenje ljudskih prava i ugrožavanje medijskih sloboda jer je proruskom novinaru Danijelu Simiću zabranila ulazak u zemlju.

Podsjetimo, Simić je u srijedu izjavio kako mu je hrvatska granična policija na prijelazu Batrovci odbila ulazak u Hrvatsku, a tvrdi kako je prije toga bio satima zadržan na granici te su ga potom ispitivali agenti SOA-e.

Zanimalo ih je što je radio u Donbasu

Kako je sam kazao, zanimalo ih je što je radio u dijelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom, odnosno u Donbasu, te kako je došao u priliku intervjuirati Vjekoslava Prebega koji je dospio u rusko zarobljeništvo nakon što se kao dragovoljac borio u redovima ukrajinskih branitelja.

Simić je ustvrdio kako je njegovo zadržavanje na granici bilo "maltretiranje i protupravno zadržavanje" te kako su jedini razlog za to bili njegovo izvještavanje iz Donbasa "i drugi politički stavovi".

"Dakle, ovo je čisto pritisak na mene zbog mog rada. To najbolje ilustrira koliko se u EU poštuju ljudska i novinarska prava, odnosno slobode misli i govora", izjavio je Simić, koji je bio potpuno nepoznat u novinarskim krugovima dok se nakon ruske invazije na Ukrajinu nije pojavio kao izvjestitelj za Radioteleviziju Republike Srpske (RTRS) s okupiranih područja otvoreno pri tom šireći prorusku propagandu.

U lipnju ove godine u Banja Luci mu je predsjednik Udruženja novinara Rusije Vladimir Solovjov uručio nagradu "za hrabrost i profesionalnost". Solovjov je pri tom kazao kako su mediji u RS-u primjer "zlatnog standarda" novinarstva.

U njegovu obranu stali Dodik i Cvijanović

Po povratku iz Donbasa Simić se pojavio u ulozi predsjednika Udruženja novinara Republike Srpske, a sada su u njegovu zaštitu stali predsjednik tog entiteta Dodik i članica Predsjedništva BiH Cvijanović.

Dodik je kazao kako su u Hrvatskoj, koja je i članica EU, "zaustavili i maltretirali novinara samo zato što je smatrao da ima pravo na slobodu mišljenja i slobodu izražavanja". Hrvatsku je optužio za napad na slobodu medija.

Cvijanović je u sličnom tonu izjavila kako najoštrije osuđuje zabranu ulaska Simića u Hrvatsku kao "sramni čin".

"Najoštrije osuđujem ovaj sramni čin. Od relevantnih institucija Hrvatske i EU zahtijevamo da nam objasne podrazumijevaju li europske vrijednosti ograničavanje slobode kretanja novinarima zbog njihovih javno izrečenih stavova. Koliko novinara bismo trebali tretirati na ovaj način da bismo ispunili kriterije EU", naglasila je Cvijanović.

"Očito je da za njih (Hrvatsku), kao i za EU, sloboda misli i govora važi samo za neke, a ne za sve novinare", zaključila je.

Simićevi izvještaji

Prvog dana ruske invazije na Ukrajinu, 24. veljače, Simić se javio u program RTRS-a na putu iz rostovske oblasti u Rusiji ka samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici.

Već u prvom javljanju, Simić je ponovio, kako tvrdi raskrinkavanje, sada već poznate ruske propagandne narative kojima se agresija na Ukrajinu nastoji opravdati.

Invaziju je nazvao "specijalnom vojnom operacijom" i tvrdio da njome Rusija samo štiti svoje nacionalne interese. U svom prvom javljanju također je ustvrdio da Ukrajina već odavno nije suverena zemlja i da je "smiješno" što se EU i države NATO pakta pozivaju na "nekakav" suverenitet Ukrajine.

Od svog prvog javljanja, pa do datuma pisanja ove analize Simić predstavlja rat u Ukrajini iz ugla Rusije, koristeći uglavnom ruske izvore, dok drugu stranu, Ukrajinu, u potpunosti zanemaruje, pa čak i negira njeno samo postojanje.

U svom daljem izvještavanju iz Donjecka proteklih mjeseci, Šimić tretira samoproglašene narodne republike Donjeck i Lugansk kao nezavisne, suverene države, a suverenitet i samostalnost Ukrajine negira. Ukrajinske vojnike naziva "nacionalistima".

Korištenje takvih termina, preporučenih od Kremlja, relativizira ratna dešavanja u Ukrajini i predstavlja ih na iskrivljen način.

Kopirati
Drag cursor here to close