''Apsolutna vlast''

Turković upozorila: Uđe li Šulić u VM BiH, proruska politika dobiva poluge odlučivanja

''Dovoljno je jedan ministar Bošnjak koji će slijediti politiku SNSD-a i HDZ-a i da preuzmu apsolutnu vlast u Vijeću ministara BiH", navela je Turković.
Vijesti / Politika | 02. 01. 2023. u 17:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izrazila je zabrinutost zbog mogućnosti da bi SNSD-ov Denis Šulić mogao biti ministar u Vijeću ministara BiH iz reda Bošnjaka.

Kako je rekla Turković, ako u Vijeće ministara BiH bude izabran član iz reda Bošnjaka, a pod kontrolom SNSD-a, to će značiti prepuštanje potpune kontrole nad Vijećem ministara BiH proruskim političkim snagama.

"Važeći propisi o radu Vijeća ministara BiH zahtijevaju da za odluke moraju glasati najmanje po jedan od ministara iz svakog od konstitutivnih naroda. To ne moraju nužno biti zamjenici predsjedavajućeg. Dovoljno je jedan ministar Bošnjak koji će slijediti politiku SNSD-a i HDZ-a i da preuzmu apsolutnu vlast u Vijeću ministara BiH", navela je Turković.

Podsjetila je da su, kako kaže, upravo Dodik i Čović u Domu naroda BiH spriječili da BiH usvoji sankcije Rusiji.

"Proveli smo četiri godine teške borbe za očuvanje institucija BiH i postignutog napretka. Često pod ucjenama i pritiskom, ali su tri probosanska ministra Selmo Cikotic i Sifet Podžić djelovala usuglašeno sa mnom i spriječili smo da osovina SNSD i HDZ potpuno ovlada procesima i povuče BiH unazad", dodaje Turković.

Zaključila je da bi prepuštanje poluga odlučivanja u Vijeću ministara proruskoj politici bio korak ka opasnoj destabilizaciji BiH i cijele regije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close