EUFOR će pomagati BiH i dalje

Novi zapovjednik EUFOR-a u BiH preuzeo dužnost

EUFOR i dalje ima obvezu doprinijeti sigurnom i stabilnom okruženju u BiH.
Vijesti / Flash | 28. 03. 2018. u 15:55 Bljesak.info
Generalbojik Martin Dorfer preuzeo dužnost

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi zapovjednik EUFOR-a u Bosni i Hercegovini generalbojnik Martin Dorfer preuzeo je zapovjedništvo od generalbojnika Antona Waldnera na ceremoniji primopredaje dužnosti upriličenoj u srijedu u glavnom stožeru EUFOR-a na Butmiru u Sarajevu.

Odlazeći zapovjednik EUFOR-a generalbojnik Waldner u obraćanju prisutnima kazao je da je ostvario posebnu vezu s BiH i njenim ljudima te ostvario dobru suradnju, između ostalih, s Oružanim snagama BiH (OSBiH), ali i ostalim akterima u očuvanju mira i stabilnosti u BiH.

''EUFOR i dalje ima obvezu doprinijeti sigurnom i stabilnom okruženju u BiH. Moramo blisko surađivati s državnim vlastima i međunarodnim organizacijama kako bismo održali daljnji napredak BiH'', rekao je, a prenosi Fena.

Istaknuo je da se u BiH mora stvoriti okruženje u kojem mladi žele ostati te da treba gledati k budućnosti, a ne k prošlosti. ''Održite i ojačajte volju i budućnost da se pridružite EU, jer ona je jedinstven mirovni projekt u povijesti ljudskog roda'', poručio je Waldner.

Zamjenik šefa Delegacije Europske unije u BiH Khaldoun Sinno čestitao je generalbojniku Waldneru na dobro obavljenom poslu te zahvalio na njegovoj posvećenosti očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja u BiH. Poželio je dobrodošlicu generalmajoru Dorferu jer, kako je rekao, doprinos EUFOR-a stabilnosti u BiH je važna, ali isto tako važan je i njegov doprinos putu BiH ka EU.

''Delegacija EU tijesno surađuje s EUFOR-om i svim drugim akterima u sigurnosnom sektoru da bi se to i postiglo'', istaknuo je. Ponovio je da EU ostaje čvrsto posvećena europskoj perspektivi BiH, što je jasno rečeno u novoj strategiji Europske komisije za zapadni Balkan.

Dodao je da ta podrška uključuje i jasnu posvećenost teritorijalnom integritetu BiH kao suverene i jedinstvene zemlje te da operacija "Althea" i dalje igra važnu ulogu u tom pogledu. Novi zapovjednik EUFOR-a Dorfer kazao je da je napredak u BiH primjetan, ali da ima još mnogo toga da se uradi.

''Potpuno sam svjestan odgovornosti koju ova dužnost sa sobom i bit ću potpuno posvećen izvršavanju misije EUFOR-a i operacije 'Althea'", naglasio je. Poručio je da će nastaviti istim putem kojim je išao njegov prethodnik, s ciljem implementacije rezultata strateško-pregledne misije EUFOR-a i jačanja kapaciteta kako bi ostvarili bolji pregled situacije u BiH.

Zaključio je da osnovni cilj ostaje održavanje sigurnog i stabilnog okruženja te pružanje podrške OSBiH, te poručio bh. vlastima i građanima da će EUFOR ostati siguran i pouzdan partner.

Prisutnima se obratio i operativni zapovjednik operacije EUFOR-a "Althea" general James Everard koji je rekao da je generalmajor Waldner predvodio vlastitim primjerom, istovremeno se noseći s trenutnim problemima kako bi izvršio operativni plan.

Napomenuo je da će EUFOR ojačati OSBiH kroz programe osposobljavanja i obuke predviđene od Ministarstva obrane BiH. Novom zapovjedniku poželio je sreću u budućem radu, uz poruku da se radi o "maratonu, a ne utrci na 100 m".

''Imamo puno povjerenje u to da ćete nas, uz podršku specijalnog predstavnika EU u BiH, dovesti bliže cilju i na taj način pokazati našu kolektivnu mogućnost da pomognemo BiH da ispuni uslove za euroatlantske integracije'', kazao je Everard obraćajući se novom zapovjedniku EUFOR-a u BiH.  

Kopirati
Drag cursor here to close