Od 4. do 8. rujna

Novi promatački let 'Otvoreno nebo' nad BiH

Od 4. do 8. rujna nad Bosnom i Hercegovinom biti će obavljen planirani promatrački let u okviru Ugovora „Otvoreno nebo“.
Vijesti / Flash | 01. 09. 2023. u 12:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine obavjestilo je danas javnost da će od 4. do 8. rujna nad Bosnom i Hercegovinom biti obavljen planirani promatrački let u okviru Ugovora „Otvoreno nebo“.

Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH će, u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH, Ministarstvom komunikacija i transporta BiH i Međunarodnim aerodromom Sarajevo, iznad teritorija Bosne i Hercegovine realizirati promatrački let s pripadnicima oružanih snaga Ujedinjenog Kralјevstva, Kanade, Češke i Švedske, sukladno odredbama međunarodnog ugovora „Otvoreno nebo“.

Građani se obavještavaju da se radi o najavlјenoj aktivnosti, tijekom koje će se posadi aviona i međunarodnim inspektorima pridružiti tim Oružanih snaga BiH i Ministarstva komunikacija i transporta BiH, a provest će se iznajmlјenim avionom zračnih snaga Savezne Republike Nјemačke.

Točno vrijeme realizacije i putanja promatračkog leta će biti usuglašeni tijekom zajedničke pripreme, nakon dolaska delegacije na Međunarodni aerodrom Sarajevo. Snimanje teritorija se obavlja senzorima certificiranim sukladno odredbama Ugovora, a nakon pregleda od pripadnika OSBiH.

Ugovor “Otvoreno nebo” predstavlјa jedan od sigurnosnih aranžmana, koji zemlјama članicama omogućuje snimanje teritorija zemlјe iznad koje se obavlјa promatrački let, u cilјu pribavlјanja podataka o vojnim snagama i njihovim aktivnostima. Svrha Ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama.

Bosna i Hercegovina je pristupila ovom Ugovoru 2003. godine. Od tada, u suradnji sa ostalim članicama, aktivno sudjeluje u realizaciji promatračkih letaova, kako iznad teritorija BiH, tako i iznad teritorija ostalih zemalјa članica, priopćeno je iz MOBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close