Suđenje za respiratore

Novalić pristao na "Malina respiratore", koverta Sebiji nije otišla greškom

Danas su tužitelji nastavili s ispitivanjem svjedokinje Bahre Džake, tajnice u Uredu optuženog Novalića.
Vijesti / Flash | 07. 04. 2021. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje u predmetu „Respiratori“, u kojem su za korupcijsku aferu tešku 10,5 milijuna KM optuženi Fadil Novalić, premijer FBiH, Jelka Milićević, federalna ministrica financija, Fahrudin Solak, suspendirani direktor FUCZ-a i Fikret Hodžić, vlasnik "Srebrene maline".

Danas su tužitelji nastavili s ispitivanjem svjedokinje Bahre Džake, tajnice u Uredu optuženog Novalića, koja je znala za sve ponude koje su stizale na Vladu, a među njima i one „Srebrene maline“ Fikreta Hodžića, piše avaz.

I dalje nepoznata ponuda 'Kanada'

Ona je na upit tužitelja Mirze Hukeljića, odgovorila da nije greškom otišla koverta direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović, "nego papir na kojem je rukom napisano "Kanada". Ni danas do kraja nije razjašnjeno šta je sadržavala ponuda "Kanada".

Džaka je ponovila da ne zna šta se nalazilo u tom dokumentu i da je slučajno poslala na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Tužitelj je zatim podsjetio na njeno svjedočenje iz kolovoza 2020. godine kada je potvrdila da je premijeru rekla kako je proslijedila kovertu direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović i da se radi o ponudi "Kanada". Ona je zatim ponovo kazala da i dalje ne zna šta je pisalo u toj ponudi.

Potvrdila je da je u Ured Vlade FBiH stiglo više ponuda, najmanje tri i da je zadnja ponuda bila od Fikreta Hodžića i "Srebrene maline". No, kako je rekla, ova joj se ponuda "Srebrene maline" nije činila ozbiljnom zbog čega je nije ni poslala Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Potvrdila je, također, da je u kasnijoj  korespondenciji s Hodžićem, on poslao mail u kojem navodi da Vlada mora poslati pismo namjere Kinezima, a čak je poslao i urnek pisma namjere Vlada Srbije, oko kupovine respiratora, koji su oni uputili Kini.

Džaka je ispričala da je Vlada napisala pismo i prevela na engleski, ali da je greškom, napisala 200 respiratora, a ne sto. Rekla je da,  kada su došli respiratori, ispostavilo se da oni nisu tražili  respiratore ACM812 nego druge, HCVE003.

Novalić potpisao oba pisma

Dodala je da je prvo pismo namjere koje je potpisano 2. travnja,  ponuda bila za respiratore HC-VE003, ali da je 15. travnja potpisano drugo pismo  koje se odnosilo na respiratore ACM812A, zbog kojih je i podignuta optužnica. Potvrdila je da oba pisma potpisao premijer Fadil Novalić.

Džaka je kazala da je oba pisma potpisao premijer Fadil Novalić. Što se tiče drugog pisma namjere (respiratori koje je nabavila "Srebrena malina", svjedokinja je kazala da je njoj tu ponudu dostavio Zoran Blagojević, a da je ona zatim na potpis dala premijeru Novaliću te ga upoznala da su u ponudi drugi respiratori u odnosu na prvo pismo namjere.

Dana, 16. svibnja 2020. godine, prema Viber prepisci koja je prikazana u Sudu BiH, Novalić pita Džaku može li mu potvrditi koji su respiratori bili u ponudi i da "nema onih koje smo dobili".

Džaka mu zatim objašnjava koji su respiratori ponuđeni, a Novalić odgovara da respirator ACM812A "preko nas nije prešao". To je objašnjeno riječima da Novalić nije bio svjestan da je potpisao pismo namjere u kojem su ponuđeni drugi respiratori, za razliku od prve ponude, iako ga je tajnica obavijestila o izmijenjenoj ponudi, piše klix.

Također, na neka pitanja nije imala odgovore, jer je rekla da se ne sjeća baš svega.

Kopirati
Drag cursor here to close