Nijedan u funkciji

Malinini respiratori nađeni u Covid jedinicama za najteže pacijente KCUS-a

Svi respiratori su zatečeni u Respiratornom centru, neki u hodniku, a neki u prostorijama i ne koriste se.
Vijesti / Flash | 06. 04. 2021. u 20:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trideset respiratora ACM812, koje je nabavila "Srebrena malina", a koji su pripali KCUS-u nalaze se u tzv. "crvenoj zoni", odnosno Covid jedinicama za najteže pacijente, ali nijedan nije bio u funkciji podrške pacijentima kada su jučer tužitelji Tužiteljstva KS i tehničar SIPA-e ušli u Respiratorni centar KCUS-a.

Papiriće s natpisom "ne radi" na 11 aparata pretpostavlja se da su postavili zaposlenici ove zdravstvene ustanove, piše klix.

Svi respiratori su zatečeni u Respiratornom centru, neki u hodniku, a neki u prostorijama i ne koriste se. Dakle, nisu ni uključeni u struju.

Prema ranijim informacijama liječnici koriste druge respiratore renomiranih brendova, a respiratori ACM812A koji su funkcionalni služe samo u slučaju da su svi ostali respiratori zauzeti i da je hitno potreban bilo kakav respirator kako bi se pacijent održao u životu. Za sada nije poznato je li ijedan respirator ACM812A korišten, ako se izuzmu izjave dužnosnika KCUS-a da se svi koriste.

Ove informacije potpuno demantiraju izjave direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović u Sudu BiH da su svi respiratori koje je nabavila "Srebrena malina" u funkciji. Istu informaciju s javnosti je nedavno podijelio i lider SDA Bakir Izetbegović, koji je za Federalnu televiziju rekao da se koristi svih 35 respiratora ACM812A.

Kao što je poznato, 30 respiratora "Srebrene maline" se nalazi na KCUS-u, a još pet iste marke su donacija iz Dubaija. To čini 35 aparata, ali dva nisu pronađena u Covid odjelu na KCUS-u.

Sigurno je da će vještaci u novom predmetu analizirati da li neki respiratori zaista ne rade i zašto se ne koriste provjeravajući sve šokantne navode iz pisma. Jučer su u prostorije KCUS-a ušli istražitelji SIPA-e te tužitelji Tužiteljstva Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine. Novi predmet je formiran nakon anonimnih pisama koja su se pojavila u javnosti u kojima se govori o katastrofalnom stanju na KCUS-u i neupotrebljivim kineskim respiratorima.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović je kazala da će povući sve "Malina respiratore" ukoliko to potpišu ministar zdravstva Haris Vranić i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Podsjetimo, javnost i dalje spekulira da li su ovi respiratori namijenjeni kao stacionarni ili su ipak prijenosni i nisu namijenjeni za odjele intenzivne njege.

Kopirati
Drag cursor here to close