Bez izgreda

Noć proslave u Mostaru protekla mirno, jedino politika pravila 'nered'

Nogometni praznik pokvarila je donekle politika pa su kao uvod u proslavu slijedila prepucavanja vezana za osvjetljenje Starog mosta.
Vijesti / Flash | 24. 05. 2023. u 09:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarska policija protekle noći nije zabilježila niti jedan incident tijekom i nakon proslave u čast proslave dvostruke krune nogometaša HŠK Zrinjski.

Naime, u Mostaru je pred Hrvatskim domom hercega Stjepana Kosače održana proslava osvajanja naslova prvaka nogometne Premijer lige BiH te Kupa BiH.

Prepucavanja

HŠK Zrinjski je u nedjelju osigurao naslov prvaka BiH četiri kola prije kraja, time obranivši naslov iz prošle godine i osvojivši osmi naslov ukupno. Tjedan dana ranije, pobjedom nad Veležom u Zenici, Zrinjski je osvojio i Kup BiH te tako po prvi put u povijesti uzeo dvostruku krunu.

Nogometni praznik pokvarila je donekle politika pa su kao uvod u proslavu slijedila prepucavanja vezana za osvjetljenje Starog mosta.

Osvjetljenje je zatražila Hrvatska republikanska stranka (HRS), čemu je udovoljio gradonačelnik Mostara.

Nakon toga uslijedila je oštra poruka predsjedatelja Graskog vijeća, Salema Marića, koji je priopćio da nema šanse da se provede odluka gradonačelnika Kordića.

Marić je optužio HRS za pokušaj "unošenja nemira i narušavanja sigurnosne situacije u Mostaru". Dodao je kako hrvatska strana u Mostaru nije doživjela katarzu te izrazila žaljenje zbog rušenja Staroga mosta u ratu.

Podjela grada

"Da su u tom dijelu postignuti povijesni pomaci i koraci k stvarnom prihvaćanju istine i osjećaja za sve ono što je proživio Stari most i stanovništvo koje je gravitiralo oko simbola Mostara tada bi bez ikakvih napetosti i emocija bilo moguće čisto u sportskom pogledu projiciranje na Starome mostu", napisao je Marić.

Ubrzo je uslijedila i reakcija HRS-a koja je navela kako Marić i SDA zapravo dijeli Mostar, te da je njihova inicijativa "imala za cilj pokazati kako je Grad Mostar jedinstven i proeuropski".

"Pokažimo svima kako je Mostar jedinstven i tolerantan grad u stvarnosti, a ne samo na papiru i izgovorenoj riječi, te da smo usmjereni prema budućnosti izgrađenoj na suživotu, toleranciji i međusobnom uvažavanju", naveli su Republikanci te pozvali Kordića da kaže tko upravlja gradom.

Mostarski gradonačelnik ocijenio je kako HRS i SDA politiziraju cijeli slučaj.

Za SDA je naveo kako zloupotrebljava Stari most, te da nije osporila nijedno drugo osvjetljivanje objekta Staroga mosta. Ocijenio je i neciviliziranim što iz te bošnjačke stranke nisu čestitali Zrinjskom na osvojenoj tituli.

 

Kopirati
Drag cursor here to close