Prosvjedni pokret

Njemački mediji o Dragičeviću: Borba za istinu pretvorila ga je u ikonu

''Ako se meni nešto dogodi, onda su počinitelji poznati"
Vijesti / Flash | 14. 01. 2019. u 08:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Davor Dragičević želi razjasniti smrt svog sina. Njegova borba za istinu ga je pretvorila u ikonu širokog prosvjednog pokreta u cijeloj BiH, piše Sueddeutsche Zeitung.

"Video porukom je poslao znak života. ''Nisam pobjegao, samo sam na sigurnom mjestu", kaže Davor Dragičević. ''Neće me ubiti kao Davida. Ne bez borbe."

"Ovo je poruka na koju su brojni čekali. Jer cijela BiH u međuvremenu sudjeluje u sudbini Davora Dragičevića. Za jedne je on postao heroj u svojoj borbi da se razjasni smrt njegovog sina. Za druge, za moćnike u Republici Srpskoj, on je time postao prijetnja – i oni mu to pokazuju, primjerice nalogom za uhićenje", piše Sueddeutsche Zeitung ocjenjujući da je iz Dragičevićeve borbe za razjašnjenje smrti njegovog sina nastala „borba Davida protiv Golijata, u ovom slučaju Davidovog oca protiv nacionalističkog vodstva Republike Srpske.

''Dragičević je muškarac začuđujuće energije. Dragičević u svom tom metežu djeluje često uzavrelo, ali uvijek odlučnim. Ispružena ruka je njegov zaštitni znak. Njegov sin David je u međuvremenu postao ikona, njegova slika je otiskana na majicama i stikerima. Iz žalosti i bijesa zbog jedne smrti nastala je pobuna protiv sustava. No to je vlastima u Banja Luci sada zaista postalo previše'', a prenosi Deutche Welle.

"Koncem prosinca je Dragičević na jednu noć zadržan u policiji, nakon puštanja govorio je o batinama. Kamp demonstranata na Trgu Krajine je uklonjen, a nove demonstracije su suzbijene. 30. prosinca je protiv Dragičevića izdan nalog za uhićenje. Optužba: Poticanje i ugrožavanje javnog reda i mira. Od tada je on nestao iz javnosti. Prvo su njegovi suborci strahovali da ga je policija ponovo privela. Mediji bliski vladi su s druge strane tvrdili kako se krije u britanskom veleposlanstvu. To se uklapa u već odavno raširene navode da je on agent Zapada koji želi destabilizirati Republiku Srpsku. U svojoj video poruci Dragičević nije otkrio gdje se nalazi, ali je skicirao sumorni scenarij: ''Ako se meni nešto dogodi, onda su počinitelji poznati", rekao je on", a piše Sueddeutsche Zeitung iz Munhen.

Kopirati
Drag cursor here to close