Traženje informacija

Ombudsmeni otvorili šest predmeta u ''slučaju Dragičević''

''Duboko smo involvirani u ovaj slučaj o kojem policija i tužiteljstvo moraju reći što se dogodilo i moraju da stave točku na taj predmet'', rekao je Mitrović novinarima u Banja Luci.
Vijesti / Politika | 11. 01. 2019. u 11:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ombudsmen za ljudska prava Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović potvrdio je danas da su otvorili šest predmeta u vezi sa stradanjem banjalučkog mladića Davida Dragičevića, među kojima i one koji se odnose na privođenja i ponašanje policije 25. i 30. prosinca, nakon okupljanja građana u centru Banja Luke. 

Podsjetio je da su po službenoj dužnosti 10. svibnja prvi put otvorili predmet “Dragičević” te da je nedugo zatim inicirao razgovor s ocem stradalog mladića, kao i koje informacije su tražili od policije, tužiteljstva i drugih institucija te naglasio da nastavljaju da prate istragu. 

Kada su u pitanju događanja od 25. prosinca 2018.godine, otvorili su, kaže, četiri nova predmeta, od toga jedan po zahtjevu Transparency internationala u BiH, jedan o učešću djece na okupljanju te po pitanju da li su ranije prijavljeni skupovi grupe “Pravda za Davida”, zatim ko je privođen od građana, zadržavan u pritvoru, kakvo je bilo ponašanje prema tim osobama, kao i o informacijama o maltretiranju novinara. 

Nakon toga se, kaže, dogodio 30. prosinca, te su Ombudsmeni ponovo otvorili novi predmet i zatražili od nadležnih podatke tko je tada priveden od građana i sve drugo što se dešavalo. 

Podatke su, precizirao je, tražili ponovo i od policije i tužiteljstva.

''Duboko smo involvirani u ovaj slučaj o kojem policija i tužiteljstvo moraju reći što se dogodilo i moraju da stave točku na taj predmet'', rekao je Mitrović novinarima u Banja Luci. 

Potvrdio je da osim Davora Dragičevića, s kojim su Ombudsmeni inicirali razgovor, njima se nitko nije obraćao iz grupe “Pravada za Davida”. 

Ombudsmenka Nives Jukić potvrdila da se građani BiH i dalje najviše žale da dužinu trajanja sudskih i upravnih postupaka, a njena koleginica Jasminka Džumhura je dodala da je činjenica i da su i mediji u BiH također subjekt napada te dodala da država u kojoj se krše ta i prava na slobodu okupljanja i izražavanja ima ozbiljne razloge za zabrinutost.

Kopirati
Drag cursor here to close