neodgovarajući mehanizmi

Nije se snašla u azilantskoj krizi: EU bi se mogla raspasti

Vijesti / Flash | 22. 01. 2016. u 07:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski dužnosnici sve češće upozoravaju na mogućnost raspada EU ako ta organizacija ne uspije pronaći rješenje za migrantsku krizu.

Europski, a prevashodno njemački mediji su još prije dvije godine upozoravali, da se EU nije snašla u prvoj ozbiljnijoj azilantskoj krizi s kojom se blok suočio nakon ukidanja viza zapadnom Balkanu, kada su na desetine tisuća lažnih azilanata nakon ukidanja viza pohrlile ponajviše u Njemačku, Švicarsku, Belgiju, Švedsku i Nizozemsku sa zahtjevima za azil, pišu Nezavisne.

Mediji su tada upozoravali da su procedure europskih zemalja spore, da ne postoji koordinacija između njih, da sustav protjerivanja onih kojima je azil odbijen ne funkcionira dobro i da se ne primjenjuje sustav registracije izbjeglica na teritoriji one zemlje na koju prvo stupe.

Posljednje upozorenje

Iako to nijedan medij nije eksplicitno rekao, pokazalo se da je azilantska kriza zapadnog Balkana bilo posljednje upozorenje EU da uspostavi mehanizme i uvede sustavne mjere. Da su to tada uradili, Europa vjerojatno ne bi bila suočena s ovolikim nivoom problema koji čak prijete i njenom raspadu.

Nedavno je sedam zemalja EU privremeno suspendiralo Schengen i uvelo kontrole svojih granica, a Jean-Cloude Junker, predsjednik Europske komisije, prošli tjedan upozorio je da bi kraj Schengena mogao značiti i kraj eura kao jedinstvene europske valute. EU je sazvala i poseban samit s ciljem rješavanja izbjegličke krize, svjesna da je ugrožen ne samo Schengen, nego i cijela EU.

Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, "Nezavisnim" je rekao da uvođenje jednostranih mjera od strane pojedinih država EU nije najsretnije rješenje.
Iako je, kako je rekao, i ranije dolazilo do suspenzije Schengena, kao, recimo, 2005. zbog bombaških napada u Londonu, sadašnji događaji pokazuju da se migrantska politika raspala, te je podsjetio da je Hrvatska jedina članica EU koja je suočena s valom izbjeglica, ali da istovremeno nije članica Schengenske zone.

I zemlje u regiji se spremaju za trenutak kada izbjeglice sa Bliskog istoka više neće moći proći prema europskim zemljama, pa se razmatra mogućnost zatvaranja granice.

Izjave u tom smjeru nedavno je dao i Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Srbije, istaknuvši da će Srbija znati odgovoriti ako dođe do takvog razvoja događaja.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH, pak, poručuju da nema potrebe za zabrinutošću da bi moglo doći do masovnog priliva imigranata.

BiH ne zanima izbjeglice

"Koordinacijsko tijelo za pitanja migracija u BiH kontinuirano prati događanja u vezi s izbjegličkom krizom u EU i zemljama regije koje se nalaze na zapadnobalkanskoj ruti kretanja migranata i izbjeglica", priopćili su.

Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH, istaknuo je da nadležne službe imaju plan u slučaju da, zbog eventualnog zatvaranja granica Srbije i Hrvatske, dio imigranata k Europi krene kroz BiH.

"Izvjesno je da će se situacija nastaviti usložnjavati, ali još je rano za procjene hoće li se izbjeglički val preliti i prema BiH", rekao je on.

I Borislav Bojić, predsjednik Parlamentarne komisije za izbjeglice i migracije, smatra da u ovom trenutku nema potrebe za širenjem panike, te da BiH ima usvojen plan mjera u slučaju izbjegličke krize.

"Ipak, meni se čini da ne postoji preveliki interes izbjeglica da ulaze u BiH", ocijenio je on.

Kopirati
Drag cursor here to close