Samo sam sad Sakiba ...

Neugodna iznenađenja: Pozivnice na vratima vojnih obveznika u Srbiji

Vijesti / Flash | 18. 05. 2024. u 17:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednjih tjedana na adrese građana i vojnih obveznika diljem Srbije ponovo masovno stižu pozivi za vojne vježbe. Odlazak na te vježbe često znači i izostanak s posla ili fakulteta pa se mnogi uopće ne odazivaju iako je to zakonska obveza, što rezultira novčanim ili zatvorskim kaznama.

Pozivnice stižu na vrata vojnih obveznika u svim dijelovima Srbije, a građani koji ih dobiju obično budu neugodno iznenađeni.

"U sandučiću sam našao papir za neisporučenu poštu, pogledao sam adresu i nazvao broj telefona. Bio sam iznenađen kada su me kontaktirali iz vojnog odsjeka, odnosno bivše mjesne zajednice na Zvezdari.

Rekli su mi da je to poziv za vojnu vježbu. Pitali su me koliko godina imam i objasnili da se radi upis u rezervni sastav i da se moram prijaviti", priča za Novu RS Bojan D. (31), koji već nekoliko godina živi i radi u Beogradu.

Međutim, kaže da se ne misli prijaviti.

Kazna zatvora do dva mjeseca

Dolazak na vježbe je zakonska obaveza, a ako se netko ne pojavi na poziv ili ne opravda izostanak, morat će platiti od 10.000 do 50.000 dinara ili odslužiti kaznu zatvora do 60 dana. Prema Zakonu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obvezi, osobe iz pričuvnog sastava mogu biti pozvane na vježbu najduže 90 dana u jednoj godini.

Vježbanje se prekida ili odgađa u sljedećim slučajevima: bolesti, ako je član kućanstva istovremeno na odsluženju vojnog roka, polaganju ispita, sudjelovanju na međunarodnim sportskim natjecanjima, međunarodnim znanstvenim, istraživačkim i umjetničkim manifestacijama, zbog smrti ili teške bolesti, bolesti u obitelji ili nezgode koja je dovela do teške financijske situacije.

Kopirati
Drag cursor here to close