Istraživanje

Nevladin sektor: Neophodno hitno ubrzati proces reforme javne uprave

Modernizacija javne uprave u našoj zemlji nije samo obveza na EU putu, nego i suštinska pretpostavka za odgovornu, učinkovitu i transparentnu državnu službu.
Vijesti / Flash | 06. 02. 2020. u 17:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trenutno stanje u vezi sa strateškim reformskim izazovima, kao i glavni nalazi nevladnih organizacija o dosadašnjim dostignućima, ukazuju da je javna uprava u BiH i dalje nefunkcionalna i podložna političkim utjecajima.

Institucionalni i zakonodavni okvir jeste uspostavljen u većini oblasti, ali suradnja između ključnih institucija je nedovoljna. Propisi se uopće ne primjenjuju ili se neadekvatno primjenjuju, dok su mehanizmi kontrole i monitoringa slabi ili uopće ne postoje, pokazali su rezultati istraživanja napretka reformi u oblasti javne uprave koje je provelo U.G. ''Zašto ne''. 

Ovo su zabrinjavajući podaci, s obzirom na to da je reforma javne uprave jedan je od preduvjeta za uspješnu integraciju Bosne i Hercegovine u Europsku uniju ali i obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Modernizacija javne uprave u našoj zemlji nije samo obveza na EU putu, nego i suštinska pretpostavka za odgovornu, učinkovitu i transparentnu državnu službu, navodi se u PR priopćenju Udruženja građana ''Zašto ne''.

''Naša zemlja još uvijek nije usvojila novi Strateški okvir za reformu javne uprave u BiH za period 2018-2022. godine, a prethodna Strategija za reformu javne uprave donesena je još 2006. godine'', rečeno je na prezentaciji analize istraživanja.

O reformi javne uprave se konstantno govori, ali se njoj ne pristupa strateški, niti su dosadašnji rezultati ohrabrujući, posebice oni u vezi sa izdvojenim financijskim sredstvima koji su uglavnom donatorskog karaktera. Uspostava jasnog strateškog okvira koja se mora desiti u narednom periodu, ne znači samo usvajanje nove Strategije za reformu javne uprave na svim razinama vlasti, već podrazumjeva usklađivanje politika sa strateškim ciljevima. To dalje znači predvidjeti realnu i detaljno obrazloženu provedbu i u svim ključnim oblastima donositi odluke u skladu sa strateškim principima, navodi se u priopćenju.

Istraživač, Ulješa Vuković navodi da će u oblasti odgovornosti biti neophodno pristupiti izmjenama ili donošenju novog Zakona o slobodi pristupa informacijama, te da se ne smije dogoditi da novi prijedlog ili zakonske izmjene ne budu u skladu sa strateškim opredjeljnjima da se osiguraju veća transpretnost i odgovornost u radu. 

Kako je rečeno na konferenciji, problematično je i odbijanje vlasti da se u reformske napore sadržajnije uključi civilno društvo čije su preporuke i nalazi od neprocjenjive važnosti i to posebno u okolnostima kada uprava i dalje ne pokazuje znakove profesionalnosti i političke nezavisnosti.

Iz U.G. ''Zašto ne'' na kraju navode da  će vlast u BiH morati na svim razinama ozbiljno se posvetiti temi od koje zavisi i sam proces. Od reforme javne uprave zavisi i vladavina prava, povjerenje građana, ekonomski razvoj, pa će vlasti u BiH morati na svim razinama ozbiljno se posvetiti temi od koje zavisi i sam proces pristupanja EU. 

Kopirati
Drag cursor here to close