Vježba

Na Manjači započeo "Dinamičan odgovor"

U vježbi sudjeluju po jedan bataljon od dvije pješadijske brigade u kombinaciji sa drugim elementima i uz nadzor ocjenjivača iz sastava Zapovjedništva za obuku i doktrinu OS BiH.
Vijesti / Flash | 25. 09. 2023. u 16:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na poligonu za borbenu obuku Oružanih snaga BiH na Manjači, 25. rujna 2023. godine počela je vježba ocjenjivanja "Dinamičan odgovor 23 5/6" po NATO konceptu operativnih sposobnosti, ocjenjivanja i povratnih informacija (OCC E&F), u kojoj učestvuju 5. i 6. pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ovo je po prvi put da se na nacionalnoj razini organizira ovakva vrsta vježbe, gdje se prema NATO standardima provjerava razina obučenosti i osposobljenosti pripadnika OS BiH primjenjujući već spomenuti koncept operativnih sposobnosti, a ovaj način ocjenjivanja primjenjivan je tijekom vježbi ocjenjivanja deklariranih jedinica.

Foto: PR / Vježba na Manjači

U vježbi sudjeluju po jedan bataljon od dvije pješadijske brigade u kombinaciji sa drugim elementima i uz nadzor ocjenjivača iz sastava Zapovjedništva za obuku i doktrinu OS BiH.

Prvo su ocijenjene komande brigada, a ono što slijedi u narednim danima jesu vježbe i aktivnosti u kojima će biti provjerene tehnike, taktike i procedure uz pomoć kojih će biti procijenjen i ocijenjen stepen obučenosti i osposobljenosti zapovjedi bataljona i samih pripadnika ovih jedinica.

Foto: PR / Vježba na Manjači

Nakon što je prošle godine bataljonska borbena grupa lake pješadije prošla ovakvu vrstu ocjenjivanja, uz prisustvo ocjenjivača iz NATO zemalja i zemalja partnera, ove godine će to realizirati samo i isključivo ocjenjivači iz sastava OS BiH koji će provjeriti razinu obučenosti i osposobljenosti spomenutih jedinica.

Početak vježbe "Dinamičan odgovor 23 5/6" pratili su zapovjendik OK OS BiH generalmajor Radovan Ilić sa zamjenicima generalom Kolendom i brigadirom Lubenovićem u prisustvu zapovjednika 5. pješadijske brigade brigadira Emira Klike, zapovjednika KOiD-a brigadira Blavickog i zapovjednika brigade ZSiPZO brigadira Krajšumovića.

Kopirati
Drag cursor here to close