Četiri prijedloga

Mutap i ostali: Odbijeni prijedlozi Obrana za izvođenje dodatnih dokaza

Obrane su zatražile da se saslušaju liječnici Jasminka Dželilović-Vranić, Azra Alajbegović i Žarko Savić na okolnosti vještačenja optužene Alise Ramić na Klinici za neurologiju.
Vijesti / Flash | 26. 06. 2023. u 14:14 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na obnovljenom suđenju Zijadu Mutapu i ostalima za prikrivanje dokaza o stradanju Dženana Memića 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži, Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbilo je četiri prijedloga dokaza Obrana, te su završne riječi Optužbe zakazane za početak srpnja.

Staniša Gluhajić, predsjednik Apelacionog vijeća, rekao je kako je Vijeće donijelo rješenje kojim su odbijeni prijedlozi Obrana optuženih Zijada Mutapa i Alise Ramić za izvođenje dodatnih dokaza.

Saslušanje liječnika odbijeno

Obrane su u podnesku, kako je naveo sudija Gluhajić, prijedloge dokaza dostavile Sudu 8. lipnja, a dan kasnije o njima se očitovalo i Državno tužiteljstvo, koje se usprotivilo izvođenju dodatnih dokaza.

Gluhajić je dodao kako je drugostupanjski postupak racionalna zakonska mjera, a ne način da se ponavlja prvostupanjski postupak.

Obrane su zatražile da se saslušaju liječnici Jasminka Dželilović-Vranić, Azra Alajbegović i Žarko Savić na okolnosti vještačenja optužene Alise Ramić na Klinici za neurologiju.

''Vijeće je odbilo ovaj prijedlog jer nema osnove, pošto su Obrane od ovog dokaza eksplicitno odustale tijekom prvostupanjskog postupka'', naveo je sudija Gluhajić u obrazloženju rješenja.

Apelaciono vijeće odbilo je i saslušanje liječnice Elvedine Dervović, koja je bila dio tima za vještačenje Alise Ramić, obrazlažući to na način da je predsjednik tima liječnik Abdulah Kučukalić saslušan i da se nalaz i mišljenje ovog tima već nalazi u sudskom spisu.

Početak srpnja rezerviran za završne riječi

Odbijen je i prijedlog da liječnik Ranko Kovačević ponovo vještači optuženu na okolnosti da li se mogu isključiti potres mozga i uzroci gubitka sjećanja.

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine je u martu ukinulo prvostupanjsku presudu Suda BiH kojom su optuženi Mutap, Ramić, Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobođeni optužbi da su djelovali kao organizirana kriminalna grupa na prikrivanju dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića, te naložilo ponovno suđenje.

Sudija Gluhajić je na kraju ročišta konstatirano da je završen dokazni postupak pred Apelacionim vijećem te je iznošenje završne riječi Tužiteljstva zakazano za 5. srpanj, piše Detektor.

 

Kopirati
Drag cursor here to close