Suđenje

Mutap i ostali: Dvije zabilješke istog policajca dijametralno suprotne

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine uložilo je materijalne dokaze, uključujući službene zabilješke optuženih Hasana Dupovca i Josipa Barića.
Vijesti / Flash | 06. 10. 2022. u 19:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu u veljači 2016. godine, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine uložilo je materijalne dokaze, uključujući službene zabilješke optuženih Hasana Dupovca i Josipa Barića.

Istraga odvedena u drugom pravcu

U službenoj zabilješci Barića od 9. veljače 2016. godine, koja je na zahtjev Obrane pročitana u sudnici, optuženi je pribilježio izjavu Alise Ramić, ranije Mutap, nakon što su ona i Memić dovezeni u bolnicu. Barić je naveo da je Mutap izjavila da ne zna kako su ozlijeđeni, da nije čula vozilo, kao i da ih je najvjerojatnije udarilo vozilo.

Tužitelj Dubravko Čampara pročitao je i dopis tadašnje glavne sarajevske kantonalne tužiteljice Dalide Burzić od 4. travnja 2016., u kojem stoji da su u istrazi o ubojstvu Memića dvije zabilješke policajca Barića dijametralno suprotne. Ona je navela da je sadržaj prve zabilješke suprotan navodima druge u kojoj stoji da je Mutap sigurna da ih nije udarilo vozilo, da su joj upućivane prijetnje i drugo.

“Opisao je izjavu dijametralno suprotno, zbog čega je istraga odvedena u drugom pravcu”, citirao je Čampara tadašnje navode iz dopisa koji je Burzić uputila Ministarstvu unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

Bilješke o kretanjima

Barićev branitelj Kadrija Kolić je rekao da su svi problemi Barića nastali jer se optužena nije mogla sjetiti sa sigurnošću što se dogodilo, a da je dužnost policajca da zapiše sve informacije koje dobije.

“Protivimo se uvođenju ovog dopisa dok ga ne razjasnimo s autorom Dalidom Burzić”, kazao je Kolić.

Tužiteljstvo je uvelo i službenu zabilješku Dupovca u vezi s izuzimanjem snimka iz veleposlanstva Kuvajta i zahtjev za izdavanje naredbe, a neke zabilješke bit će naknadno uvedene s obzirom da se nalaze u obimnom materijalu iz istrage Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu, iz kojeg tužitelji treba da izdvoje relevantne dokumente.

Prema riječima tužitečja Ćazima Hasanspahića, tim dokumentima nastoje dokazati točku optužnice koja Dupovca tereti da je mjesec nakon izuzimanja određenog snimka dobio naredbu.

Dupovac je rekao da je 9. veljače zatražio izdavanje naredbe, koja je izdana 17. veljače.

Tužiteljstvo za naredno ročište treba izdvojiti relevantne materijale iz fascikli i dnevnika pronađenih kod Zijada Mutapa, a u kojima se, kako je naveo Hasanspahić, nalaze bilješke o kretanjima Alise Mutap i Dženana Memića, brojevi telefona, imena svjedoka i slično.

140 dokaza

Većina ostalih od oko 140 dokaza uloženih na ročištu jesu naredbe, zapisnici i dopisi u vezi s pretresima i oduzetim stvarima.

Obrana Zijada i Alise Mutap prigovorila je na relevantnost određenog broja dokaza, navodeći da oni nisu sporni sami po sebi, ali da je sporna dokazna vrijednost nekih. Jedan od primjera koje je navela braniteljica Nina Kisić jeste da je uložena naredba za izdavanje listinga telefonskih poziva, ali da listing nije uložen.

Dodala je da je Tužiteljstvo odustalo od ulaganja dokumenata o tromjesečnim posebnim istražnim radnjama nad Zijadom i Alisom Mutap, ali da će ih Obrana uvesti kako bi se vidjelo o čemu su razgovarali. Ermin Gačanović, odvjetnik Dupovca, kazao je da se u principu protivi svim službenim zabilješkama čiji autori nisu saslušani u sudnici.

Za prikrivanje dokaza sudi se Zijadu Mutapu, njegovoj kćerki Alisi Ramić, ranije Mutap, tadašnjem šefu Odjela za prometne istrage Hasanu Dupovcu, policajcu Josipu Bariću i radniku hotela Muameru Ožegoviću.

Suđenje se nastavlja 13. listopada.

Kopirati
Drag cursor here to close