Do okončanja slučaja

Slučaj Dženan Memić: Suspendirana sutkinja Suda BiH Dalida Burzić

Burzić se udaljava od vršenja funkcije s današnjim, odnosno danom donošenja odluke, do okončanja istrage koju je pokrenulo Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Flash | 02. 09. 2022. u 17:55 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvostupanjska disciplinska komisija za suce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) donijela je odluku kojom se sutkinja Suda Bosne i Hercegovine Dalida Burzić privremeno udaljava od vršenja dužnosti, priopćeno je iz ove institucije.

Odlukom Prvostupanjske disciplinske komisije za suce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Burzić se udaljava od vršenja funkcije s današnjim, odnosno danom donošenja odluke, do okončanja istrage koju je pokrenulo Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine. Kako se navodi, Prvostupanjska disciplinska komisija se prilikom donošenja odluke rukovodila prirodom i vrstom kaznenih djela koji su osumnjičenoj stavljeni na teret Naredbom o provođenju istrage Tužiteljstva BiH, kao i visinom Zakonom zapriječene kazne za kazneno djelo organizirani kriminal.

Prvostupanjska disciplinska komisija smatra da je nužno privremeno udaljenje osumnjičene od vršenja dužnosti sutkinje navedenog suda, kako bi se stvorili uvjeti za nepristrano i objektivno vođenje krivične istrage. Ovom odlukom će se, istovremeno, zaštititi  profesionalni integritet imenovane, kao i integritet suda u kojem imenovana obavlja svoju funkciju, priopćeno je, te da se odlukom ne prejudicira niti može uticati na ishod krivične istrage, kao ni na pravo obrane tužene.

''Kako osumnjičena obnaša dužnost sutkinje Suda BiH, Prvostupanjska disciplinska komisija smatra da vođenje krivične istrage protiv imenovane za navedeno krivično djelo, uz njeno obavljanje dužnosti sutkinje Suda BiH, ugrožava kredibilitet navedene institucije, radi čega je opravdano njeno privremeno udaljenje od vršenja funkcije sutkinje Suda BiH do okončanja krivične istrage pokrenute predmetnom Naredbom'', navodi se u priopćenju.

Žalba zbog privremenog udaljavanja Burzić s funkcije ne odlaže izvršenje odluke.

Ured disciplinskog tužitelja je ranije, zbog pokretanja krivične istrage protiv Burzić, podnio zahtjev za privremeno udaljavanje od vršenja funkcije, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pisala.

Prema Zakonu o VSTV-u, sudija ili tužilac mogu biti privremeno udaljeni od vršenja dužnosti, ako je protiv njih pokrenuta istraga u kaznenom postupku.

Prema pisanju pojedinih medija u BiH, Državno tužiteljstvo je pokrenulo istragu protiv više osoba u slučaju ''Dženan Memić'' – nekoliko pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo i jednog prometnog vještaka, za kazneno djelo ubojstvo i pomaganje počinitelju nakon kaznenog djela, ali BIRN BiH nije dobio službenu potvrdu.

Pred Državnim sudom u tijeku je suđenje za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu 2016. godine. Optuženi su Zijad Mutap, njegova kćerka Alisa Ramić (ranije Mutap), tadašnji šef Odsjeka za prometne istrage Hasan Dupovac, policajac Josip Barić i radnik hotela Muamer Ožegović.

Oni se terete za organizirani kriminal, te sprečavanje otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića.

Kopirati
Drag cursor here to close