Suđenje

Mutap i ostali: ''Nije teka dokaz organiziranja kriminalne grupe''

''Nije teka dokaz organiziranja kriminalne grupe, nego prestrašenog oca koji ne zna što se događa… Zijadu Mutapu je ozlijeđena kćerka od 19 godina koja je od djetinjstva imala epilepsiju'', istaknula je braniteljica.
Vijesti / Flash | 10. 11. 2022. u 14:23 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu u veljači 2016. godine, Obrane Zijada Mutapa i njegove kćerke Alise Ramić zatražile su oslobađajuću presudu, ocijenivši da je ovaj predmet izazvao pravnu nesigurnost.

Obrane su u završoj riječi ocijenile da nisu dokazani navodi o organiziranju kriminalne grupe i davanju lažnog iskaza, te predložile da se izrekne oslobađajuća presuda, a da se dio optužbi odbije.

Pravna nesigurnost

Braniteljica Nina Kisić rekla je da se slaže sa tužiteljima da je ovaj predmet izazvao pravnu nesigurnost.

''Strašna je pravna nesigurnost kada se na osnovu ovih dokaza može netko naći u pritvoru, potvrđivati optužnica… Zabrinjavajuće je po pravosuđe da je ova optužnica podignuta i potvrđena'', kazala je Kisić.

Ona se osvrnula na proceduralne nedostatke, uzajamnu protivrječnost dokaza, kao i netočne tvrdnje koje su tužitelji iznijeli u završnoj riječi. Među primjerima je navela da nije točno da su svjedoci na mjestu nesreće izjavili da je Ramić rekla ocu da zove svoje ljude, kao i da se u svesci pronađenoj kod Mutapa ne navodi iznos od 200.000 maraka, već 20.000.

Kisić je navela da je Mutap bilježio informacije o slučaju i da je o svim saznanjima obavještavao policiju.

''Nije teka dokaz organiziranja kriminalne grupe, nego prestrašenog oca koji ne zna što se događa… Zijadu Mutapu je ozlijeđena kćerka od 19 godina koja je od djetinjstva imala epilepsiju'', istaknula je braniteljica.

Branitelj Goran Dragović kazao je da nije jasno kada je, po Tužiteljstvu, Ramić davala lažni iskaz s obzirom da je u tri navrata saslušavana. On je podsjetio da je Ramić u tim iskazima govorila da nije sigurna što se dogodilo i da je ostavila mogućnost da ih je udario auto, kao i da ih je netko napao.

On je dodao da su Ramić i Mutap mjesecima prisluškivani i da ništa nije bilo rezultat toga. Ukazao je na iskaze svjedoka po kojima je Ramić istog dana sjedila sa zavojima na glavi u svojoj kući i bez zavoja bila kod Seferovića, crtajući skice i nudeći novac.

Da se ne ponovi nikome

Dragović se osvrnuo i na nalaze vještaka koji su potvrdili da je Ramić imala kontuzije na glavi i potres mozga te da su dozvolili mogućnost da je kratkotrajno izgubila sjećanje. Branitelj je rekao da je Ramić mogla prepoznati Ljubu Seferovića nakon što je on priznao krivicu, ali da to nije učinila, ili kada je uhićena u petom mjesecu trudnoće.

On je napomenuo da se u ovom predmetu sudi za pomaganje u djelu za koje nije utvrđeno ni koje je, ni tko su izvršitelji. Ukazao je da su Ramić i drugi godinama izloženi kampanji u javnosti.

''Ono što se uradilo u ovom predmetu ne smije se više nikom ponoviti'', ocijenio je Dragović.

Za prikrivanje dokaza, s Mutapom i Ramić sudi se bivšem šefu Odsjeka za prometne istrage Hasanu Dupovcu, policajcu Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću.

Završnu riječ na ročištu iznijeli su otac stradalog mladića Muriz Memić i njegov punomoćnik Ifet Feraget.

Memić je rekao da očekuje od suda da osudi optužene. Kazao je da je ubijeđen da Ramić zna što se dogodilo i da je s njim povezan tko god da je odgovoran za stradanje njegovog sina.

Feraget je rekao da je ranije u vezi sa istragom, kako je naveo, o ubojstvu Dženana Memića, podnio prijavu protiv 40 osoba, od kojih je pet optuženo, a sedam pod istragom.

''Obitelj živi i radi ovih sedam godina za istinu'', istaknuo je Feraget.

On se osvrnuo na radnje optuženih u ovom predmetu, kao i postupanja u istrazi koja je vođena u Kantonalnom tužilaštu u Sarajevu. Prema njegovoj ocjeni, dokazani su namjerni propusti, podmetanja i skrivanja dokaza.

Nastavak završnih riječi Obrana je 17. studenog, prenosi Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close